-
A TO CO?? KONKURSIK
NO TO TERAZ CZEKAM NA ODPOWIEDŻ CO TO ZA ZWIERZAKI UMIEŚCIŁEM NA ZDJĘCIACH JEDEN GATUNEK POCHODZI Z AMERYKI A DRUGI Z AFRYKI TYLKO KTÓRY?
POZDRAWIAM
-
Re: A TO CO?? KONKURSIK
Ten pierwszy to chyba Elaphe flavirufa - wąż amerykański.
-
Czesc Witku ... Na temat pierwszego jpg sie nie wypowiadam , natomiast ten drugi waz to jakas Bitis ... wedlug mnie moze to byc Bitis rhinoceros - moje marzenie ;-)>
Pozdrawiam
-
pierwszy jest z ameryki. Jest nazywany wężem amerykańskim. Już kiedyś dałem tutaj jego foto.
-
-
-
By the way , co do pierwszego węża - ładnie widać charakterystyke ubarwie dla węży amerykanskich, obok zbożówek także lampropeltisy (np.mexicany) mają też te charakterystyczne koncepcje ubarwień, co można odnieść do ewolucji tych gatunków na tamtejszym kontynencie .
Drugi wąż , oczywiście nie można go pomylić z żadnym innym , B. nasicornis.
-
tk jest pierwszy to E. flavirufa a drugi (kawałek co prawda ale cały wąz byłby zbyt rozpoznawalny) to Bitis nasicornis (niestety od kilku lat juz tylko w postaci preparatu)
co do zapytania Eliana to pierwszy wąz może byc wiekszością Elaphe z brązowym umaszczeniem (Longossima, obsoleta, porphyracea itd.)
drugi to najprawdopodobniej jakis Denrelaphis lub Chysophelea ale co do gatunku to nawet specjalisci nie sa pewni z pewnością to młody osobnik.
pozdrawiam
-
A więc tak pierwszy wąż to Elaphe hodgsoni,a drugi Elaphe frenata
Uprawnienia umieszczania postów