Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: regius karmienie

Mieszany widok

regius karmienie

mam regiusa ma już około 90 cm czy jedna duża mysz co 5 -6 dni wystarcza czy może dawać 2 myszy tylko rzadziej ?

Re: regius karmienie

Witaj

To raczej zależy od twego węża, ile i czy w danym czasie bedzie miał ochote zjeść gryzonia.
    Zazwyczaj karmi się takiego "podrośnietego" pytona 1-2 'a myszami i małymi szczurami w tej samej ilości ( ewentualnie chomikami i myszoskoczkami ) co 1-1,5 miesiaca, i to wzupełności powinno wystarczać.
    Jeśli twój wąż chetnie przyjmuje pokarm ,to masz szczęście bo te węże nie chetnie jadają , i czesto sie zdaża że w okresie zimowym bardzo żadko jedzą. Mój np. tylko tuż po wylince.

Ps. Jeśli twój regius cieszy się dobrym apetytem to uważaj nie przekarmiaj do.

Ja swojemu 85cm constrictorowi ostatnio zacząłem dawac 2 myszki raz na tydzien!!!!!I chyba bardzo mu smakuje!!

on nie narzeka i chętnie je co 5 dni średnio-dużą mysz

Ja w takim wieku / rozmiarze podawałem młode szczury lub 3-5 myszy co 10-14 dni.

Czy przy podawaniu 2-3 myszy, dajecie je razem do terra czy jak wąż zje jedną to wrzucacie następną?

Wydaje mi sie ze wrzucanie regiusowi np. 3 myszy naraz nie jest dobrym pomyslem.Regiusy koncentruja sie na jednej zdobyczy , a pozatym gryzon moze byc agresywny i zaczac kasac weza podczas polykania pokarmu.
    Ja swojemu daje jedna po drugiej.

Pozdr.
    VooDoo

Evoker jak tam Pytonica i jej jajka?

Mam pytanie czy twoj pupil jest z fermy czy z odlowu. Sam mam problem z karmienien regiusa moze cos mi doradzisz .Pozdrawiam pietras

Uprawnienia umieszczania postów