Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: wylinka u młodej zbożówki

Marcin Ratajczak
    Guest

wylinka u młodej zbożówki

Witam, jak pewnie wiecie mam młodą zbożówkę 40cm w czwartek kupiłem dokładnie tydziń temu w piątek dostała mętne oczy. Jestem początkujący wiec nie dokońca byłem przekonany, że może być to wylinka. W sobote oczy już były OK w poniedziałek dałem mu jedzonko i niestety stało się już we wtorek od rana dostał wylinkę do dziś się z nią męczy.
    Czytałem i pisałem z niektórymi i teraz już wiem, że trawienie i wylinka to dwie rzeczy u węża które go bardzo męczą i, że gdy wąż ma mętne oczy to się do jedzenia nic nie daje.

Jak mogę mu pomóc ?

Wylinka zeszła w 1/3 :-( a on pewnie się strasznie męczy z tym trawieniem i wylinką.

Jak mogę mu pomóc

Czy wylinka tak długo trwa u węża czy to normalne ?

Pomóżcie

Re: wylinka u młodej zbożówki

Możesz spróbawać zerwać wylinkę palcami,
    tylko uważaj na oczy (nie zerwij mu siatkówki)
    przed tym zabiegiem wskazane jest podnieść wilgotność albo "namoczyć"
    węża w wodzię!

Cześć,

możesz mu pomóc zwiększając wilgotność w terrarium.
    Wąż powinien mieć możliwość wykąpania się w baseniku - to zwykle pomaga.

Jeśli wilgotność jest akurat ok a wąż ma basenik w terrarium, możesz też włożyć go do pudełka, w którym nalewasz najpierw troszkę wody (mniej więcej głębokości połowy grubości węża, żeby nie musiał pływać). W takim pudełku (oczywiście konieczne są otwory wentylacyjne) zostawiasz go w terrarium na kilka godzin.
    Ważne aby to pudełko było umieszczone w ogrzewanym terrarium - żeby nie było za zimno.

Pozdrawiam

Marcin Ratajczak
    Guest

No z głowy mu zeszło aż do 1/3 czyli jakieś 15cm i nie wiem czy mam go wykąpać czy co bo nie wiem jak tam z jego trawieniem.

Nie wiem jak długo powinna trwać wylinka ?
    Mam go dopiero tydzień i nigdy wcześniej nie miałem węża :-(

Marcin Ratajczak
    Guest

Nawet nie wiem jak sie mam za to zabrać :-(

Nie wiem już sam co mam robić bo nawet nie wiem ile taka wylinka powinna trwać od wtorku to mi się wydaje troche długo.

Jeśli jeść dałeś mu w poniedziałek - spoko.
    Nie przejmuj się trawieniem - poradzi sobie.

To, że wylinka nie chciała na razie zejść w całości nie jest straszną tragedią - może jeszcze nie całkiem była gotowa.
    Jeśli jesteś początkujący - raczej odradziłbym zrywanie wylinki siłą.
    Zrób raczej to co napisałem - pojemnik z 5mm warstwą wody i włóż węża na kilka godzin do środka - sposób wypróbowany przez wielu hodowców.
    Po kilku godzinach stara skóra powinna być już na tyle miękka że bez problemu wąż ją sobie zdejmie do końca.

Ważna uwaga - nie napisałeś wyraźnie, ale przyjąłem założenie, że masz w terrarium jakieś korzenie czy kamienie, o które wąż może spokojnie "potrzeć" swoją skórę. Jeśli nie masz - włóż mu jakiś korzeń lub gałąź.

Pozdrawiam

Marcin Ratajczak
    Guest

Tak oczywiście, że mam korzenie

Czy pojemnik to coś w stylu słoika ?
    Bo jakoś nie potrafie sobie niczegoinnego wyobrazić.

I jaką mam tam napuścić wodę taką letnią ?

Marcin Ratajczak
    Guest

Ok znalazlem taki plastikowy talerzyk mysle ze sie nada tylko nie wiem jeszcze czym mam go przykryc ?

Marcin Ratajczak
    Guest

OK juz po operacji :-)

Włożyłem go do wody popełzał 40min i za nim wsadziłem go do terra pełzając po ręce zgóbił połowe skóry :-)

Mam nadzieje, że z resztą sobie poradzi jak nie to jutro powtórze zabieg

Dziękuję bardzo za porady

Witaj Marcinie

Zwiększ wilgotność zmocz podłoże tak ażeby było całe wilgotne. Młodziutkie węże łatwo się odwadniają i są bardziej podatne na niską wilgotność, dlatego pużniej skutkiem tego są takie problemy z wylinką.

Normalnie waż wylinkę powinien zdjać w ciągu paru minut z całedo ciała.
    Niedopuszczalne jest żeby części wylinki zostały na oczach i kloace.

Następnym razem gdy twój waż bedzie miał zamiar przechodzić wylinkę, to miejsce w którym przebywa zwłaszcza podłoże zwilżaj wodą codziennie.

Uprawnienia umieszczania postów