-
Ogrzanie
Zaczynam robić terra dla boa dusiciela.
dł 190 szer 100 wys 210
Czy uda mi się je ogrzać do temperatury wymaganej przez boa
1)100W kabel grzejny 8m gruby jak kciuk(pierwotnie przeznaczony do ogrzewania podług wewnątrz budynków
2)250W promiennik podczerwieni
3) 2 żarówki 30W do ogrzewania punktowego (miejsca gdzie boa lubi się wygrzewać
(terra drewniane)
DZIĘKUE ZA ODPOWIDZI!!
-
Re: Ogrzanie
Taki ospszęt powinien temu sprostąć, i ogrzać terrarium. Tylko pamietaj o tym żebyś wyodrębnił ( pozostawił ) w terrarium także miejsce bez ogrzewania.
-
Ja myślę że troszkę przesadzasz z tym ogrzewaniem w tak dużym terra wystarczy punktowo ogrzewać a nie całe. Wąż sam wybiera gdzie chce być. W pomieszczeniu jaką masz temperaturę? POZDRAWIAM
-
Wzasadzie to BRAKUS ma racje, bo wystarczy zwykły kabel grzewczy 50 W, jedna jarzeniówka i jedno punktowe oświetlenie ( żarówka lustrzanka) 40-60 W.
-
Krzysztofie W.
Albo podajesz dane z książyca, albo wcale się na tym nie znasz i wprowadzasz Bartka F. w błąd pisząć że wystarczy jedna punktówka o mocy 40-60 W , i kabel grzewczy 50 W (o jarzeniówce już nie wspomnę bo nie pełni ona roli grzewczej). Przy tak dużym terraium temperatura wewnątrz mogła by wzrosnąć o około 1-2 stopnie, nie więcej. W moim terra o wymiarach 100x60x60 mam zamontowane dwie lustrzanki (60 W oraz 40 W) i dopiero wtedy temp. utrzymuje się na poziomie 26-31 stopni w zależności od miejsc w terrarium, przy temp. w mieszkaniu około 21 stopni. Myślę że osprzęt grzewczy jaki zaproponował Bartek F. do ogrzania swego terra jest w sam raz, ale przed wsiedleniem zwierzaka proponuję je dokładnie wygrzać oraz dokonać pomiarów temp. w różnych miejscach (jeśłi będzie za duża, w co wątpię zmniejszysz moc żarówek) i to na tyle.
Pozdrawiam.
-
Właśnie też myśle że kabel grzejny 50w i żarówka 60w nie da rady.
Dzisiaj kończe robić otwory wentylacyjne.Jutro będę miał przednie szyby.
Mam już kabl 100w nie długo dokupie resztę(promiennik)
Jak skończe to odezwe się czy przy takim sprzęcie utrzymam odpowiedniom temperaturę.
POZDRAWIAM!!!
-
Zadanie mam troche ułatwione.W pokoju mam nowe okna i temperaturę 24-25stopni.
-
tak tak najlepiej to popróbować. Temperatura jest zależna od wielu parametrów tak jak pisałeś: wielkości terr, wentylacji, temperatury w pokoju, ale i wilgotności czym więcej zraszasz lub nawilżasz tym więcej musisz energii włożyć na ogrzanie terr bo energia jest zabierana na parowanie. Więc trudniej osiągnąć bardzo dużą wilgotność i wysoką temperaturę. A u każdego zazwyczaj te wszystkie parametry są różne. Wiec trzeba się pobawić z tydzień z temperaturą i wilgotności.
Uprawnienia umieszczania postów