-
Re: zwierzęta niebezpieczne - konsultacje
Tak, tak widze jak sobie biega... Tak sie sklada, ze przez psa bylam pogryziona, a przez pajaki jeszcze nie. I raczej skutki takiego ukaszenia beda lzejsze, niz pogryzienie przez tzw. grozne rasy psow...
-
Zgodnie z przepisami zaden gatunek pajakow nie jest zabroniony (w zadnym panstwie UE) a ty fryta, i tobie podobni chcecie byc lepsi????? Porazka i zenujace...... Jak tak to wszystko czytam, to nie chce mi sie w zadnej dyskusji na zaden temat zabierac glosu.........
EOT.
-
Co do rotwailera to jest on na liscie psow agresywnych, ale co z tego ze taka lista istnieje jak nic z niej nie wynika i tak kazdy moze sobie takiego psa kupic. A poza tym dotyczy to tylko psow rasowych, mieszancow juz nie dotyczy. Na temat pajakow sie nie wypowiadam, bo sie nie znam, ale sama Awi na wykladzie mowilas jak cholery latwo uciekaja :-)))))). I nie chcialbym zeby moj jakis sasiad hodowal jakiegos niebezpiecznego dla mnie, dla moich przyszlych dzieci, czy mojego psa pajaka. Bo kiedys moze mu uciec. Wiec te najbardziej jadowite, agresywne i grozne moze sobie odpuscmy. A licze na was ze wy jako znawcy uczciwie podejdziecie do tego problemu i odpuscicie niektore gatunki dla dobra ogolu spoleczenstwa.
-
Tak jak juz napisalem raz ale powtorze zakazane powinny byc weze i jaszczorki jadowite wszystkie a pajaki wybrane.
-
nie chodzi o budowanie listy ze wszystkimi zwierzętami Avi. Wiesz myślę, ze nie to miałem na myśli. Chodzi mi o to by te, które mogą być naprawdę groźne rzeczywiście w jakiś sposób ograniczyć na rynku.
Brachypelm nie proponowałem i do tego na pewno się nie przyłączę. To spokojne gatunki, a to że sa chronione: to dodatkowy ich atut. Trzymając je chronisz gatunek, kupując - masz pewność, ze nie pochodzą z odłowu. Same plusy.
Wiesz kiedyś gdzieś czytałem taką statystykę z USA, że rocznie więcej jest groźnych wypadków z chomikami (niektórych to śmieszy ale głównie chodziło o ...zadławienia) niż równie groźnych wypadków związanych z hodowlą gadów. Chomików jednak nie zakazali. Kazde zwierzę może być potencjalnie groźne. Tu chodzi o to by zrobic listę tych, które realnie mogą być niebezpieczne (co nie oznacza zaraz smierci po spotkaniu z nimi).
-
Hej Awi trochę za ostro )
Fryta ma trochę racji, brakuje czegoś takiego jak gatunki trzymane na specjalnych warunkach. Jeśli sprzedawca opycha dzieciakowi zwierzaka, którego ten nie powinien się dotykać to sorry, ale jak znam życie takie przypadki są bardzo możliwe.
Nie wiem jak taki dylemat rozwiązać, ale nie przesadzajmy w obie strony, pająk nie jest zupełnie bezpieczny, zwłaszcza w rękach nieodpowiedzialnej osoby. To tak jak z psami, są rasy (tu akurat gatunki bardziej/mniej niebezpieczne) i sporo zależy od właściciela - choć mechanizm trochę inny.
Nie chodzi tylko o śmierć, ale o różne powikłania. Właśnie dorwałem P. regalis i dopiero niedawno dowiedziałem się jakie ciekawe efekty może przynieść ukąszenie. Co dopiero dzieciak, który kupi sobie takiego pająka i nie sprawdzi nigdzie (bo np. nie potrafi lub nie ma informacji po polsku) jak dokładnie się z nim obchodzić i jakie są przeciwskazania, siła jadu itp.
Nie chcę zakazów hodowli pająków, bo je uwielbiam, ale muszę przyznać rację Frycie, że coś jest na rzeczy.
-
Taaaa, tylko sie powtorze. Skoro przepisy UE nie zabraniaja trzymania pajakow, to dlaczego, do jasnej anielki, chcecie byc lepsi od UE? Nie lepiej sie zajac tak naprawde legalnoscia Brachypelm? Tak, frytus, tak, sprobuj teraz sprzedac jakas Brachypelme bez wjazdu policji i nakazu przeszukania..... Widze, ze wszyscy na wszystko chca robic na hura.
Ja w takim razie zadam, aby na liscie gatunkow agresywnych byly agamy brodate (Pogona vitticeps), bo jedna z nich mnie kiedys ugryzla i mialam ciezkie powiklania. jest to zwierze wedlug mnie niebezpieczne.
-
Nie chce być lepszy niż cała UE, ale UE tez nie jest nieomylna. Poza tym sama zuważ w jakim kierunku zmierza nasza polska terrarystyka: jakimi pająkami głownie handlowano 2-3-5 lat temu? Brachypelmy, Gramostolle, trochę Avikularii. Spokojne raczej gatunki. Teraz połowa niemal ofert to poecilotherie, heteroscodry, stromatopelmy, itp. Klient czesto kupuje bo pająk ładnie na fotce wygląda, a nie dlatego, że jest dobry dla poczatkujących. To nie wróży dobrze na przyszłość. Po pierwszym większym wypadku z pająkiem bedzie duża nagonka na pajęczarzy. Lepeiej więc chyba by to dotyczyło spokojnych gatunków a nie agresywnych. W końcu to odbije się na całym terrarystycznym swiadku.
A poza tym Avi zgadnij kto u nie w sklepie pyta o potencjalnie najgroźniejsze pająki (znając ich nazwy łacińskie, więc już conieco wiedząc na ten temat). Średnia wieku 12-14 lat. Cecha charakterystyczna: dres. Ja im nic takiego nie sprzedam, ale znam takich co chetnie obsłużą takiego klienta. A nie jest to chyba potencjalnie odpowiedzialny hodowca. Zwłaszcza jak się sam chwali, ze ma od pół roku albopilosę i już go 4 razy "dziabną". To co sie stanie jak w jego ręce wpadnie coś "mocniejszego".
-
W zwiazku z tym, ze jest wiecej takich pajakow to sie nasilily wypadki zwiazane z wymienionymi ptasznikami? Nie zauwazylam zmiany sytuacji sprzed kilku lat i teraz... Poza tym, powtorze, jest zakaz handlu Brachypelmami. Wiec ten gatunek odpada.... Doczytaj sobie przepisy na ten temat, nawet malutkimi literkami pisane....
-
To im kurde nie sprzedawaj, kto ci kaze? To znaczy, ze ma byc zakaz? Ja takim tez nie sprzedaje, wysluchujac przy tym bluzgow. Jak bedzie zakaz, to i tak mu wpadnie w rece i tak. Jakos nie zauwazylam spadku zazywania narkotykow, pomimo tego, ze jest zakaz :/
Uprawnienia umieszczania postów