-
Re: zwierzęta niebezpieczne - konsultacje
Trzeba też pomyśleć nad płazami. Niektóre drzewołazy nie należą do "najprzyjemniejszych" przy bezpośrednim kontakcie...
-
Wlasnie popieram Filipa79, loktok powiedz dlaczego wylaczenie wszystkich jadowitych gatunkow wezy????? to moze wylaczyc wszystkie ptaszniki??bo z tego co sie orientuje kazdy z nich jest jadowity. I to jest to co mnie drazni jesli chodzi o jadowite weze to wiekszosc krzyczy NIE !!!!! Wedlug mnie dobrze by bylo wylaczyc te weze jadowite ktore nie zagrazaja zyciu czlowieka ( pomijajac alergikow), poniewaz bledem by bylo zamieszczenie wszystkich jadowitych wezy. Mysle ze wiele osob sie ze mna zgodzi.
-
Mialem na mysli weze i jaszczurki. Na pajakach sie nie znam wiec sie nie wypowiadam.
-
No, sądząc po przedstawionej liście to już i tak wiele gatunków zostało wykreślonych (w porównaniu do starszych wersji). Nie można zakazać wszystkiego, nie wszystko powinno też być łatwo dostepne dla ogółu. Szkoda, ze nie ma tej opcji "dostępnych po spełnieniu określonych warunków". To zancznie ułatwiłoby pracę. Gatunki kontrowersyjny byłyby w tej grupie i byłoby ok.
Co do pająków to pewnie wielu "hodowcom" się naraże ale byłbym za włączeniem niektórych rodzajów: np Heteroscodra, Poecilotheria, Stromatopelma, i inne. Te pajaki w rekach niedoswiadczonego hodowcy mogą zrobić mu krzywdę (może nie zabić). Sam miałem do czynienia z 12latkami którym ktos sprzedał Stromatopelmę calceatum jako gatunek "doskonały dla poczatkujacych bo szybko rośnie". Zrezstą sam stałem się też posiadaczem kilku innych, też nienajspokojniejszych pajączków przyniesionych przez kilku innych przestraszonych, młodych klientów. W rękach nieodpowiedzialnego nastolatka (i nie tylko) taki pajak może być groźny!
no i czekam na obrzucanie błotem ...
-
Zaden ptasznik nie jest w stanie zabic zdrowego czlowieka. A niezdrowego moze zabic nasz kochana, rodzima osa. Pewnie zgodza sie ze mna prawie wszyscy, ze pajaki ptaszniki sa najmniej jadowite z osmionogow... Te najbardziej jadowite sa spoza rodziny - Atrax, czarna wdowa i kilka innych. Jak na liscie znajdzie sie jakis ptasznik, to bede ostro protestowac .
-
Juz o tym pisalem dlaczego jestem przeciwny trzymaniu jadowitych wezy i powtorze jeszcze raz.
1. Po pierwsze nie wierze w to ze ktos jest w stanie stworzyc takie warunki ze waz nie ucieknie, to jest zawsze kwestia czasu.
2. Jesli niektore gatunki sa grozne tylko dla alergikow, nie zmienia to faktu ze w bloku ktorys z sasiadow moze byc alergikiem, a osoba trzymajaca takiego gada powoduje dla tego sasiada zagrozenie (bo jadus moze ugryzc i doprowadzic do smierci tego sasiada, to samo sie tyczy pajakow, ktore uciekaja jeszcze czesciej niz weze :-)))))
3. Co do niebezpieczenstwa jadu poszczegolnych gatunkow, trzeba pamietac ze wazna jest nie tylko sila jadu ale takze miejsce ukaszenia (ukaszenia w glowe moga byc bardzo grozne, nawet gatunkow ktore sa podobno niegrozne)
-
no ja kilka proponowałem, nieśmiało
-
To, frytus, zakazmy takze hodowanie rotweilerow. Taki pies w rekach niedoswiadczonych moze narobic o wiele wiecej zlego, niz ptasznik.
-
tak ale psa widzisz jak gdzieś sobie biega a pajaczki jak wiesz sama dobrze potrafią żyć w otoczniu niemal niezauważalnie. Wystarczy, że małe dziecko szukając piłeczki wsadzi rekę pod szafe, gdzie siedzi "zagubiona" przez nastoletniego sąsiada Heteroscodra i ... jak słuzba zdrowia dostanie na nowe karetki to może bedzie miała duuużo szczęścia.
-
I fajnie, zakazmy wszystkich pajakow. Brachypelm nie mozna sprzedawac, no bo sa chronione i wjezdza do domu policja. Zakazmy afrykanskich i azjtyckich i tez wjedzie policja, bo beda na liscie zakazanej. I w koncu nikt nie bedzie mogl miec zadnych ptasznikow, bo te pozostale beda praktycznie nie do zdobycia.... Widze, ze chcecie byc lepsi w tworzeniu listy, niz Unia Europejska :/ I tak Polska ma najbardziej rygorystyczne przepisy... Tak, tak, zakazmy trzymania wszystkich zwierzat egzotycznych. Papugi moga podziobac, zolw odgryzc palec, legwan sprac ogonem. Wszystkie sa potencjalnie niebezpieczne.... :/:/:/ Czy Polacy, kurde, musza byc w kazdej sprawie bardziej papiescy od papiez???
Uprawnienia umieszczania postów