-
Re: zwierzęta niebezpieczne - konsultacje
prawie wszystko co najlepsze zabronione....
-
jakoś przez to trzeba przebrnąć!
trza wziąść wszystko za i przeciw, zastanowić sie i podjąć decyzje!
i bez kłutni bo bedzie gorzej!!!!
-
Przedewszystkim skreślić pytona tygrysiego wiem ,ze osobniki wyrośnięte mogą być niebezpieczne ale biorąc pod uwagę jego wielką popularność w naszym kraju należało by go skreślić inaczej zejdzie on tylko do "podziemia" terrarystycznego.
No i może trimki też dość popularne u nas może by się dało ( w co nie wierzę ) skreślić a dało by to możliwość wszystkim miłośnikom jadowitych węży mieć takowego w domu a było by to pod może jako taką kontrolą.
-
A ja sie zastanawiam gdzie ma ta anakonda kogos utopic w swoim basenie o glebokosci kilkunastu cm?? Zastanawia mnie tez czy na tej liscie powinna byc anakonda zolta ktora jest mniej agresywna i duzo mniejsza niz anakonda zielona. Co do jadusow to nie powinno byc zadnych wyjatkow.
-
Jarek, zdecydowanie spośród Crocodilia wyłączyć 3 najmniejsze gatunki (2 kajmany i 1 krokodyl):
z podrodziny ALLIGATORINAE:
Paleosuchus palpebrosus
Paleosuchus triogonatus
z podrodziny CROCODYLINAE:
Ostealemus tetraspis
Doświadczenia w Wielkiej Brytanii, gdzie zakazano hodowli wszystkich krokodyli (trzeba zezwolenia na ich trzymanie) wskazują, że wypadki z tymi małymi praktycznie się nie zdarzają, a zagrożenie jest mniejsze niż w przypadku psów czy kotów. Należy się też zastanowić nad często spotykanym kajmanem krokodylowym (Caiman crocodilurus), najczęściej trzymanego krokodyla na świecie i w Polsce. Nie słyszałem o żadnych wypadkach z tym zwierzęciem. W ogóle wbrew pozorom wypadków z krokodylami jest bardzo mało i moim zdaniem, tak jak w wielu krajach w ogóle nie ma potrzeby zakazów hodowli większość zwierzat terraryjnych za wyjątkiem mocno jadowitych węży. Umieszczenie w spisie krokodyli czy pytonów spowoduje, że będziemy mieli jedne z najbardziej surowych przepisów w tej dziedzinie. Ale jeśli już krokodyle muszą być to z wyjątkiem tych trzech gatunków !!!
-
literówka:
Paleosuchus trigonatus
-
Loktok
Co rozumiesz pod pojęciem jadusów? Jadusami można nazwać wszystkie ptaszniki których jad (pewnych gatunków) ma większą siłe sprawczą w stosunku do człowieka niż wspomnianego powyżej trimeresurusa. Tego się po prostu nie da sprecyzować jedną "bzdurną" listą. W UE w większości krajów hodowla jadusów jest "obwarowana "pewnymi pozwoleniami itd ale niej jest zabroniona. W Polsce ludzie trzymaja takie krzyżówki psów że to przekracza ludzkie pojęcie a rejestracja jest tylko rasowych. Dlaczego litera prawa ma być tak surowa w stosunku do terrarystyki jesli do kynologii nie jest.
-
ja jestem za tym rzeby z pytnonow zabroniony byl tylko Python reticulatus lub dozowolony po spelnieniu jakis tam rygorystycznych przepisow
anakonda zolta tez powinna byc trzmana bez problemu, zielona jak pyton siatkowany
ja osobiscie jestem za tym, zeby trimki mogly byc trzymane bez ograniczen a inne jadusy rejestrowane i po spelnieniu jakis tam norm, moze jakies szkolenia nt bezpeiczenstwa lub inne (niewiem ale mozna wziasc przyklad np z czech tam maja i polowa narodu niewymarla od ukaszenia
krokodyle tez powinny byc dozwolone
ptaszniki tez co do innych pajakow i skoriopnow nieznam sie na tyle rzeby zabierac glos
ps, warana z komodo chyba tez mozna wykreslic bo watpie czy ktos takiego ma??
ps2 wie ktos gdzie i za ile idzie takiego mlodego kupic
-
Lista jest spoko, trzeba by sie tylko zastanowic co do pytonow
Moze jednak zakaz jest sluszny, bo malo kto stwarza im odpowiednie warunki lokalowe. Choc nie jest to juz sprawa niebezpieczenstwa, tylko wyobrazni wlascicieli.
Bardzo sie ciesze, ze wszystkie jadusy sa nieleglane.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Rozumiem, że chodzi o rozporządzenie o którym mowa w ustawie o ochronie przyrody:
http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/u....99.1079.shtml
"Art. 73. 1. Zabrania się hodowli i utrzymywania, poza ogrodami zoologicznymi i placówkami naukowymi prowadzącymi badania nad zwierzętami, a także cyrkami, zwierząt niebezpiecznych dla życia i zdrowia ludzi, w tym drapieżnych i jadowitych.
2. Minister właściwy do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia, gatunki lub grupy gatunków zwierząt, o których mowa w ust. 1, wskazując kategorie zwierząt według stopnia zagrożenia dla człowieka, kierując się potrzebą przeciwdziałania sprowadzaniu, oferowaniu, nabywaniu i przetrzymywaniu zwierząt gatunków niebezpiecznych dla życia i zdrowia ludzi, w celu ochrony ludzi przed tymi zwierzętami. "
Rozumiem z tego zapisu, że nie bedzie czegoś takiego jak zezwolenie na trzymanie tych niebezpiecznych zwierząt poza wymienionymi instytucjami. Nie ma więc co wymyślać gatunków na które trzeba mieć zezwolenie, bo takich zezwoleń nie będzie. Ustwa jest uchwalona i chodzi o listę na której zanjdą się gatunki całkowicie zakazane. Wobec tego powinny się tam znaleźć tylko silnie jadowite węże i może niektóre też silnie jadowite pająki (tutaj pajęczarze podpowiedzą które).
Uprawnienia umieszczania postów