-
Re: zwierzęta niebezpieczne - konsultacje
A co z odjadowanymi jadusami??
-
LISTA DOSTĘPNYCH GATUNKÓW TO SPIS GATUNKÓW NIE OBJĘTYCH "LISTĄ ZAKAZANYCH".
CO NIE JEST ZAKAZANE JEST DOZWOLONE.
-
Wykreślić Pytona tygrysiego a przynajmniej birmańskiego (Python molurus bivittatus) i ewentualnie Anakondę żółtą (Eunectes notaeus) ale tą niekoniecznie. Wszystkie jadowite węże powinny na liście pozostać. Co do ptaszników nie interesuję się tym za bardzo więc nie zabieram głosu.
-
WLasnie o to chodzi. Kazdy pisze tu o tym co zostawic lub nie biorac pod uwage tylko swoje upodobania.
A moze zachwac troszke obiektywizmu i zastanowic sie nad tym powaznie, Dexiu
Wg mnie jadusy odjadowane powinny zostac dopuszczone do obrotu gdyz jakby nie patrzec jadowite nie sa....
-
po co komu surowica , mówimy o zezwoleniu na gatunki słabo jadowite !!
-
Python reticulatus powinien wymagać specjelnego zazwolenia i powinien zostać na tej liście tak samo jak anakonda zielona (do duże i ciężkie węże)
-
Nie no panie Grzegorzu nie przesadzajmy z tymi Poelicotheriami.
-
Witam
To ja tez napisze kilka slow od siebie.
Na pajakach sie nie znam, ale popieram rozsadne glosy, ktore wskazuja na potrzebe zakazu posiadania tylko smiertelnie jadowitychm, ewentualnie tych ktorych ugryzienie moze wywolac ciezkie powiklania. Oczywiscie chodzi o normalanego zdrowego, doroslego czlowieka (Niemowle moze zabic kilka ukaszen pszczoly, nawet jesli nie jest uczulone). Prawo jest wspolnym mianownikiem i dlatego przepisy powinny byc generalne i abstrakcyjne.
Co do krokodyli, duzych waranow i dusicieli, to z jednej strony ograniczeniem powinna byc tu wyobraznia hodowcow a nie przepisy prawne, zwlaszcza jesli chodzi o pomieszczenia hodowlane, gdyz nierzadko sa on zupelnie nieodpowiednie.
Z drugiej jednak strony sila tych zwierzat jest olbrzymia i nierzadko do ich poskromienia potrzeba kilku doroslych mezczyzn. Inna sprawa, iz czesto zwierzeta hodowlane sa nieco mniej agresywne niz ich krewniacy pochodzacy z odlowu.
Jednak tworzac prawo nalezy myslec perspektywiczne, z jednej strony tak jak napisalem powyzej prawo powinno uwzgledniac przecietnego czlowieka (poza tym w przypadku tych gatunkow najczesciej ewentualnym poszkodowanym bedzie sam wlasciciel). Z drugiej strony statystyka mowi, ze na iles tam przypadkow zdarzy sie jedna tragedia. Mielismy pokaz dziennikarskiego belkotu, dotyczacego smiertelnie jadowitych albopilosum , wyobrazacie sobie co by sie stalo gdyby jakies nieostrozne dziecko pod nieobecnosc wlasciciela, weszlo do terrarium siatki jako podwieczorek???
Oczywiscie hodowla wszystkich zwierzat odbywa sie na zasadzie ryzyka, ale czy kazdy nabywca duzych pytonow zna ich potencjalne mozliwosci.
Sam nie wiem czy zakaz ma sens, tak jak nie wiem czy sens ma trzymanie 6 metrowego giganta w domu, ale de gustibus non disputandum est, byle te gusta nie byly niebezpieczne dla innych.
Jestem natomiast zdecydowanym przeciwnikiem legalnosci posiadania jakichkolwiek badz wezy jadowitych. Argumentow bylo i jest wiele, wystarczy poszukac w licznych dyskusjach prowadzonych na tym forum.
Oczywiscie sa gatunki jak przedstawiana wyzej trwoznica, co do ktorych mozna by dyskutowac. Ale raczej nie widze mozliwosci stworzenia jakiegos osobnego trybu wydawania zezwolen.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
z dala mi od poecilotheri... one NIE MOGA BYC ZAKAZANE... one wcale nie sa takie grozne :> nie ma przypadku smiertelnego ukaszenia... juz bardziej agresywny zdaje sie murinus...
-
Widac ze MOŚ i ich nakazy, zakazy wcale nie pomagaja rozwojowi terrarystyki w polsce, chca nam przyciac skrzydla ile wlezie. Po wejsciu naszego "wspanialego" kraju do UE wielu z nas myslalo ze otworza sie nam drzwi do wielkiej Terrarystyki i co z tego ze sie otworzyly?? Jak nie za wiele bedziemy mogli miec u siebie w domu. Przeciez kazdemu ze zwierzat mozna cos przypisac co moze w jakis sposob byc niebezpieczne. Nierozumie ludzi ktorzy sie tak rzucaja by jedne skreslic a inne zostawic. Ludzie od wielu lat hoduja pytony tygresie i siatkowane, jeszcze nie slyszalem by w naszym kraju ktos zostal uduszony przez tego weza, a zostal?? jesli tak to pewnie sa to osoby do policzenia na palcach jednej reki. Z tego co wiem dorosly zdrowy Legwan zielony ma na tyle sily by uderzeniem ogona zlamac reke stojemu opiekunowi, hmm... mozna tez go uznac za zwierze niebezpieczne. Kazdy bedzie argumentowal swoje racje w inny sposob. Nie ma co sie przekrzykiwac wiekszosc z nas swoje argumenty podala i uzasadnila, zobaczymy co z tego bedzie. Mam nadzieje ze ta lista bedzie zrobiona z glowa i wiecej bedzie zmian na nasza korzysc.
Uprawnienia umieszczania postów