Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 119

Wątek: zwierzęta niebezpieczne - konsultacje

Re: zwierzęta niebezpieczne - konsultacje

Chce zauwazyc ze to bedzie dzialac w ten sposob ze nawet jak pozwoli sie na hodowle mniej jadowitych gatunkow to znajda sie osoby ktore beda chcialy hodowac gatunki grozniejsze bo uznaja ze trimki im nie wystarczaja, tak jak teraz nie wystarczaja ludziom weze niejadowite.

Nie wiem jak wyobrazacie sobie takie zezwolenia na hodowle, kto mialby je wydawac i w jaki sposob testowac te osoby a co dalej kto mialby to kontrolowac jak w tym kraju nie ma na nic pieniedzy. Na temat tego ze dalej ludzie beda je mieli nawet jak bedzie zakaz nie wypowiadam sie bo to juz jest inna sprawa i podlega pod kodeks karny.

Nie trzeba szukac w Czechach bo u nas doszlo do pokasania przez kobre w Krakowie, wszyscy ta historie znaja.

A tak na marginesie niech wszyscy zwolennicy jadusow zrobia swoja liste gatunkow jakie chcieliby widziec dostepne na rynku i jakie warunki musialaby spelniac osoba je kupujaca

nic dodać nic ująć !!!

Phasmid, pszczoly nie spelniaja warunkow ustawy, wiec nie ma ona zastosowania w ich przypadku.

napewno gdyby te weze można było hodowac ,hodowca mógłby zapewnic im duzo lepsze warunki co zmniejszało by ryzyko ucieczki węza. Ja też jestem za pozwoleniem na hodowle gatunków słabo jadowitych bo tak jak ciagle jest tutaj powtarzane nie stanowią one większego zagrozenie niż pająki czy skorpiony

Jak widzisz LOKTO, to co mowisz to zwykla demagogia. Nie ma sensu okreslac warunkow jakie miala by spelniac osoba ktora chce hodowac jadusy, gdyz nie ma takiej mozliwosci wg prawa w Polsce. Chyba ze na przyszlosc.

Bede upieral sie przy swoim, ze lepiej zezwolic hodowac mniej grozne gatunki niz zakazac wszystkie. Dla mnie korzysc jest oczywista. Na wiele osob sankcje karne nie zadzialaja, ale sa tez takie, zwlaszca mlodsze, ktore mimo wszystko zostaja pod kuratela rodzicow, ktore beda sie obawialy konsekwesncji a to jest jakies wyjscie , tak uwazam.

Jak wyobrazamy sobie zezwolenia i kwalifikacje osob? A tak samo jak na bron, prawo jazdy na samochod czy ciagnik siodlowy. To jest najmniejszy problem ustalic zasady.

Pozdrawiam
    ergo

kto co hoduje i tak bedzie to hodował i nie będzie zwracał uwagi na tą liste,
    więc po co ja tworzyć??
    kiedy będzie lista ostateczna opublikowana ??

Wykreślić Eunectes Murinius, Eunectes notaeus , Python Sebae, Python Molurus Molurus i Molurus Bivittatus oraz Python Reticulatus.

Bardzo mi sie podoba twoj podpis

"Co cie nie zabije to cie wzmocni"

Moim zdaniem dobrze podsumowuje cala rozmowe

Nie wiem jak to wnioskujecie ze jezeli zabroni sie hodowli w Polsce to beda te gatunki odlawiane, my nie tworzymy listy dla calego swiata tylko dla Polski, gdzie indzieje te gatunki beda hodowane i dostepne w sprzedazy, jednakze proba wwiezienia takiego gatunku do Polski bedzie nielegalna.

Ta lista ma tez inne zadanie a mianowicie myslenie za innych ludzi, bo nie wszyscy sa tak odpowiedzialnymi hodowcami jak MY.

Ciekawa jest ta kwestia zezwolen i odpowiednich warunkow dot trzymania jadusow. Mysle ze jednym z warunkow powinno byc posiadanie waznej surowicy przeciw jadowi danego gatunku - to spowoduje ze wiele gatunkow stanie sie nie dostepnych i co wtedy znowu beda ludzie hodowac przemycone gatunki w piwnicach bo nie bedzie ich stac na to zeby co kilka lat kupic surowice za kilka tys. zl.

Niestety z pozwoleniami na jadusy to nie jest tak samo jak na bron czy samochod bo bron sama nie ucieknie a auto samo nie odjedzie i zrobi komus krzywde, a waz jest istota zywa i lubi uciekac.

Co do rodzicow to nie jest to tez odpowiedni argument bo najlepszym przykladem jest kol. Naczas ktory hodowal w domu bardzo niebezpieczne gatunki za przyzwoleniem rodzicow.

Jeszcze raz prosze przedstawcie liste gatunkow ktore powinny byc dostepne.

Ja popieram porzedników... dusiciele nie sa przecież aż tak niebezzpieczne zwłaszcza taki np. P.m.pimbura... czy E.murinus, podobnie niektóre Vipera czy grzechotnikowate... No i też jestem za tym ze by z listy wykluczyć pająki i skorpiony a przynajmniej sprecyzować gatunki....

Uprawnienia umieszczania postów