-
Re: zwierzęta niebezpieczne - konsultacje
I tutaj dr Robert wyjal mi z ust to, co tak bojowo pisze... Moze zbyt bojowo, ale jak slysze, ze biedny, 12-letni poczatkujacy dresiarz moze sobie zrobic krzywde trzymajac niebezpiecznego ptasznika, to mnie trzepie..... Az mi sie spac odechcialo.... Nie uchronimy wszystkich, to jest tak jak z papierosami i alkoholem. Niby nie sprzedaje sie osobom ponizej 18 roku zycia, a pelno pijanych dzieciakow mozna spotkac...
Uwazam, ze czesciowy zakaz, czyli trzymanie od 18 lat, to nie jest najlepszy pomysl. I popieram dr Roberta - na takiej liscie powinny znalezc sie TYLKO SKRAJNIE NIEBEZPIECZNE gatunki - a ptaszniki do takich nie naleza. Tu male wyjasnienie - czepiam sie ptasznikow, bo na innych zwierzetach sie nie znam, wiec nie bede sie wypowiadac. Dzialajmy rozsadnie, bo rzeczywiscie bedziemy miec najostrzejsze przepisy na swiecie.....
-
Pajęczarze zamiast krytyki przedstawcie może konkretną listę proponowaną do zakazu. Niekoniecznie musi być zakazany cały rodzaj, ale np. konkretne gatunki z danego rodzaju. Jak zrozumiałem Jarkowi chodzi o bardzo konkretne propozycje z uzasadnieniem.
-
Mi ta lista stosunkowo odpowiada, ale jeśli ktoś wpisze na nią ktoregos z moich kochanych ptaszniczkow to kupie AK-47 wbiegne do sejmu i bede strzelał po wszystkich jak leci, jestem niepełnoletni wiec wsadzą mnie do psychiatryka albo do poprawczaka i za 15lat wyjde za dobre sprawowanie. Przynajmniej przyczynie sie 90% polskiego społeczenstwa i zostane bohaterem.
-
No awikularia napisala juz swoja liste
-
aha na tej liscie co ktos podał:http://www.finisz.pl/index.php?menu=6&tem=19&txt=51 są podane "Pająki ptaszniki z rodzajów Pterinochilus, Caeratogyrus, Poecilotheria / II / Jadowite i agresywne" oby nie trafiły do tej listy co podał Pan Jarek Zajączkowski bo nie wytrzymam nerwowo.
-
wedugł mnie lista dusicieli poza reticulatusem który naprawe jest duzy ( choc jeśli ktos ma warunki i doswiadczenie , to czemu nie) jest bezsensowna , i zastanawiam sie czym kierowali sie ludzie tworzący tą liste , z tego co wiem nikt od uduszenia przez węza nie zginał w polsce ostatnim czasie!!! co mogło by być powodem robienia takiej listy. Pozatym dusiciele stanowią raczej małe zagrozenie bo ataki kończące sie żle są naprawde zadkoscią , a zakaz taki powoduje ze polska bedzie daleko za innymi krajami takze w terrarystce w tym wypadku nie tylko daleko za zachodem ale też np za czechami :-) Wstyd !!!
-
zgodze sie z DR.ROBERTEM.
avi tez ma racje.
nie rozumiem tylko dlaczego mamy miec inne prawo nież unia europejska???
zna ktos odpowiedz?
-
Bo Polska jest poj.... krajem, niedługo będziemy jak w wiezieniu. :/ Dobrze że mam możliwość i jak skończe 18lat i szkołe wylatuje do USA-tam jest o niebo lepiej w tej sprawie niz w Polsce a i z pracą jest lepiej.
-
Mowicie o pajakach, Awikularia napisala ze nie zdazylo sie by ptasznik zabil jakas osobe, a ze alergika moze zabic nawet osa. Fakt !!! tak samo jest np z trimeresurusami jednego jak ukasi trimek to mu lekko palec spuchnie inni pare dni sie pomecza w domu inni zas moga wyladowac w szpitalu. Ale nie sa to weze ktorych ukaszenie jest smiertelne. Nie mowie ze np zmija gabonska ma byc prawnie dostepna,ale nie rozumie po co wykluczac gatunki ktore nie sa az tak niebezpieczne. Pozatym jak napisales Loktok ze ucieknie i ze nikt nie zapewni odpowiednio szczelnego terrarium, powiedz uwazasz ze twoi sasiedzi by zareagowali inaczej nawet by nie wiedzieli co to jest tylko by byla panika. I jedyne co by chcieli zrobic to uprzykrzyc ci zycie. A co do glupoty ludzkiej to na to nic nie poradzi sie. Nie mozemy patrzec na to ze sa ludzie ktorzy szpanuja itp bo jesli o to by chodzilo to prawie zadnego gada by nie mozna miec. znam jedna osobe ktora kupila sobie guttate i wmawiala swoim znajomym ze ma bardzo agresywnego weza sprowadzonego z afryki. Ludzie lubia byc w centrum uwagi i chca sie prezentowac za pomoca przeroznych srodkow. Nie mowie ze weze te maja byc ogolnie dostepne w raz ze zgodami na ich posiadanie. Ale np po wykazaniu odpowiedniego pomieszczenia dla wybranego gatunku, zapewnieniu optymalnych warunkow, nie widze przeszkod by mozna starac sie o taka zgode. Loktok jeszcze jedno pytanie, czytales o jadzie trimeresurusow o ukaszeniach?? zgodze sie sa niebezpieczne te w glowem, szyje, plecy, ale te w reke - to praktycznie jedyna czesc ciala do ktorego dochodzi przy ukaszeniu w czasie prac w terrarium, i dla wiekszosci ukaszonych wystarczy pic czesto wapno duzo odpoczywac robic oklady jesli dojdzie do goraczki, niektorzy nawet nie musza pic wapna bo ukaszenie na nich nie wywiera praktycznie zadnych skutkow.
-
loktok napisał:
"Wszystko jest pieknie panie dr, do momentu jak sie zastanowimy kto ma decydowac czy dana osoba ktora kupuje tego krokodyla (oczywiscie duze gatunki realnie niebezpieczne) jest zapalonym terrarysta czy jak pan to ladnie nazwal idiota, dresem, szpanerem."
Nikt nie ma decydować. To wolny kraj. A kto decyduje dzisiaj o tym kto kupuje psa czy konia ? Ja uważam, że to zwierzęta porównywalne z ptasznikiem. Ja mam traumę na całe życie bo jako dziecko widziałem mojego brata pogryzionego przez psa. Boję się psów i musi minąć sporo czasu zanim przyzwyczaję się do jakiegoś konkretnego psiaka znajomych. I jakoś psów na liście nie ma, a według mnie być powinny. Nie widzę powodu, aby w Polsce były jakieś szczególne i wyjątkowe przepisy. W Polsce nie ma problemu ludzi pokąsanych przez ptaszniki, krokodyle czy uduszonych przez dusiciele. Jeżeli czytam "Crocodilia - niebezpieczeństwo pogryzienia" to chciałbym też przeczytać "Canis lupus familiaris - niebezpieczeństwo pogryzienia". A dlaczego tam nie będzie psa ? Ponieważ lobby hodowców psów by na to nie pozwoliło i tylko dlatego. Nie ma żadnych racjonalnych powodów, aby znajdowały się na tej liście zwierzat, które komuś wydają się niebezpieczne.
W zeszłym tygodniu oglądałem też reportaż w niemieckiej TV o hodowli krokodyli w domu, zdjęcia dzieci karmiących dorosłe aligatory (dzieciaki w basenie razem z gadami). Co ciekawe w audycji po reportażu nikt się jakoś specjalnie nie oburzał, nie padały propozycje zakazów. Czasem mam wrażenie, że zakazami ktoś próbuje wychowaywać społeczeństwo, a skończy się to na "podziemiu hodowlanym". Zakazane powinny być tylko zwierząt naprawdę mocno jadowite i takie które jednocześnie mogą zagrażać osobom postronnym (już widzę te pędzące do sąsiada wielkie krokodyle marzące aby złapać go za dupę).
Uprawnienia umieszczania postów