-
zwierzęta niebezpieczne - konsultacje
Zostałem upoważniony przez MOŚ do opublikowania propozycji "Listy niebezpiecznych zwierząt" których trzymanie w warunkach domowych ma być zabronione. Proszę Was o komentarze dot.interesującej nas grupy zwierząt.
Kogo dopisać, kogo skreślić i dlaczego. Być może uda się zbiorowym wysiłkiem wpłynąć na kształt prawa w Polsce. Wasze opinie przekażę do Ministerstwa.
-
Re: zwierzęta niebezpieczne - konsultacje
GADY Reptilia
Krokodyle Crocodylia I Niebezpieczeństwo pogryzienia
Waran z Komodo Varanus komodoeansis I Niebezpieczeństwo pogryzienia
Helodermy Heloderma sp. I Jadowite
Pyton tygrysi Python molurus I Niebezpieczeństwo uduszenia
Pyton siatkowany Python reticulatus I Niebezpieczeństwo uduszenia
Pyton skalny Python sebae I Niebezpieczeństwo uduszenia
Anakondy Eunectes sp. I Niebezpieczne ze względu na możliwość uduszenia, utopienia
Zaskroniec wschodni Rhabdophis sp. I Jadowite
Boiga blandingi I Jadowite
Conophis lineatus I Jadowite
Mussurana Clelia clelia I Jadowite
Bomslang Dispholidus sp. IJadowite
Thelotornis sp. I Jadowite
Zdradnicowate Elapidae I Jadowite
Węże morskie Hydrophiidae I Jadowite
Żmijowate Viperidae I Jadowite
Grzechotnikowate Crotalidae I Jadowite
BEZKRĘGOWCE Invertebrata
Czarne wdowy Lathrodectus sp. I Jadowite
Tarantule Lycosa sp. I Jadowite
Skorpiony z rodziny Scorpionidae (wyłącznie z rodzajów Buthus i Centhruroides) I Jadowite
Atrax sp. I Jadowite
Ośmiorniczki Hapalochlaena sp. I Jadowite
-
a co jesli chodzi o slabo jadowite weze?? np trimeresurus stejnegeri/albolabris, czy vipera ursini. Nie mozna czegos wskorac by slabo jadowite weze mozna bylo trzymac w prywatnych hodowlach, po uzyskaniu wczesniejszego zezwolenia?? Jak wiemy wiele osob trzyma te weze a czaserm bardziej niebezpieczne, uwazam ze jesli mozna by je hodowac majac zarejestrowane co daloby mozliwosc kontrolowania ludzi ktore posiadaja takowe weze, a sprzedaz nielegalna by napewno zmalala.
-
crotalinae to podrodzina Viperidae, więc uważam że można skreślić
-
Jak dla mnie nic dodac nic ujac (o bezkregowcach mowie pisze)
Moze malutkie zastrzezenia co do Lycosa sp. ale ze wzgledu na prawie absolutny brak w hodowli tych pajakow...
Ciesze sie, ze wreszcie jest inicjatywa, skorzystamy z tego wszyscy!!
Dziekuje Panie Jarku!
-
i uważam że można by jakoś spróbować wykreśli niektóre trimeresurusy. Z tego co wiem to skutki ich ukąszenia są porównywalne do ukąszeń niektórych pająków i uważam że można by je wykreślić, ale wole żeby zadecydowali o tym bardziej obeznani terraryści, to tylko sugestia
-
No wlasnie, Lycosa to troche takie dziwne, prawie niejadowite toto. No i nie wszystkie czarne wdowy sa az tak niebezpieczne... Czarna wdowa to nie tylko to z klepsydra na brzuchu.
-
-
PYTON SKALNY
"Pyton skalny Python sebae I Niebezpieczeństwo uduszenia"
Co?????????????????????????????????? Pyton skalny ma być zabroniony? Jakie niebezpieczeństwo uduszenia? Wiadomo muszę zachować środki ostrożności ale bez przesady.
JESTEM ZA SKREŚLENIEM GO Z TEJ LISTY A JAK NIE TO ODSIEDZE SWOJE WE WRONKACH :-).
-
Re: PYTON SKALNY
DZIWI MNIE DLACZEGO BUTHUS SKORO ANDROCTONUS JEST BARDZIEJ TOXYCZNY!!
ZRESZTĄ NIE BYŁO DOTYCHCZAS UDOWODNIONYCH PRZYPADKÓW ŚMIERTELNYCH ANI INNYCH SZKÓD SPOWODOWANYCH UKĄSZENIAMI SKORPIONÓW LUB TEZ PTASZNIKÓW.
Uprawnienia umieszczania postów