Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: wąż zbożowy

AgnieszkaM
    Guest

Re: wąż zbożowy

Zasadnicza róznica polega na wentylacji. teoretycznie możnaby przerobic akwarium na terrarium (robiąc otwory wentylacyjne), ale jest z tym dużo babraniny.Na ogół terraria mają tez otwierane przednie drzwiczki (kwestia wygody w pielęgnacji gadzinki). Nie martw się, sama jestem jeszcze na etapie wypytywania innych ))

Pawcio Cieślicki
    Guest

ej terra przeważnie robi się z osb a akwarium jest ze szkła. W akwarium łatwiej jest zrobić wentylacje niż w szklanym akwarium. (niech autoży zdjęć się nie gniewają ale chciałem ułatwić sprawę!!!!) Najlepiej zrobić takie jak na zdjęciu prubowałem wlepić.

AgnieszkaM
    Guest

Chyba cos jest nietak z tymi fotkami. U mnie nie chca sie otworzyć

Marcin Ratajczak
    Guest

U nas też nie chcą się otworzyć :-(
    Chętnie bym je obejrzał

Na czym polega ta wentylacja ? (gdzie są te wywietrzniki ?)
    Czy wiecie gdzie w Poznaniu można kupić nowe terraria z wyposarzeniem

Pawcio Cieślicki
    Guest

cholera nigdy mi nie wchodzą chadry!!!!

Marcin wentylacja polega na tym, aby była cyrkulacja powietrza tzn. stare zurzyte powietrze wylatywało, a wchodziło nowe. Wentylacje najlepiej zrobić na górnej części terra i z boku:
    1. Szklane
    wstawić w bocznej szybie kawalek siatki z drobnymi oczkami. Tak samo o góry
    2. Drewniane
    Można równierz wstawić sia siatkę lub wywircić małe dziurki z boku i u góry.

Możesz używać tego akwarium co masz, lecz będziesz musiał zrobić przeróbki:
    -przykleić górną szybę z wontowaną siatką wentylacyjną
    -w bocznej jakoś zrobić wentylację (wyciąć szybę żyletką i dać szklarzowi do przecięcia)
    -drzwiczki to jest największy problem musisz mieć drzwiczki (na zawiasach lub przesuwane) możesz oczywiście też górą wykonywać różne czynności w terra ale wtedy szyba wymieniona wyżej nie może być przyklejona (logiczne).

"wontowan,sia siatkę lub wywircić " sorry za błędy :-) miało być tak
    wmontowaną, siatkę lub wywiercić

terraryści - Poznań

Co prawda nie dot. lega, ale mozesz popytac o terrasklepy w okolicy pozdrawiam

Caeli Poznań gg212446 Brachypelma smithi, Brachypelma albopilosum, Acanthoscurria geniculata, Grammostola rosea

Maciej Szudarski Poznań gg684060 malythc@go2.pl Psalmopoeus cambridgei, Psalmopoeus irminia, Nhandu coloratovillosus, Grammostola rosea, Cyclosternum fasciatum, Brachypelma vagans, Brachypelma smithi, Brachypelma albopilosum, Avicularia versicolor, Avicularia metallica, Acanthoscurria geniculata, Ephebopus rufescens, Pterinochilus murinus

ecchhh, najpierw poczytaj literaturę dostepną na rynku (księgarnie, biblioteki itp.) dużo ci pomoże a i jeszcze bardziej wężowi, którego zamierzasz kupić, ten zbożowy na zdjęciu (t-snake-a jak mnie pamięć nie myli) jest pięknym okazem a nie sznurówką czy patykiem jak piszesz,
    zbożówki większe (grubsze nie rosną), "grubsze" są dusiciele ale te wymagają większego terrarium. Zbożówka jest idealnym weżem dla poczatkujących ale też trzeba trochę wiedzieć o jej wymaganiach
    jak chcesz wiedzieć wiecej o moich zbożówkach to zapraszam na
    http://www.zwierzakip.prv.pl może sie czegoś ciekawego dowiesz.
    PS jak było wspomniane zbożówki są mistrzami ucieczek, terrarium dla nich musi być dokładnie wykonane i szczelnie zamykane

Uprawnienia umieszczania postów