-
Re: wąż zbożowy
Zasadnicza róznica polega na wentylacji. teoretycznie możnaby przerobic akwarium na terrarium (robiąc otwory wentylacyjne), ale jest z tym dużo babraniny.Na ogół terraria mają tez otwierane przednie drzwiczki (kwestia wygody w pielęgnacji gadzinki). Nie martw się, sama jestem jeszcze na etapie wypytywania innych ))
-
ej terra przeważnie robi się z osb a akwarium jest ze szkła. W akwarium łatwiej jest zrobić wentylacje niż w szklanym akwarium. (niech autoży zdjęć się nie gniewają ale chciałem ułatwić sprawę!!!!) Najlepiej zrobić takie jak na zdjęciu prubowałem wlepić.
-
Chyba cos jest nietak z tymi fotkami. U mnie nie chca sie otworzyć
-
U nas też nie chcą się otworzyć :-(
Chętnie bym je obejrzał
Na czym polega ta wentylacja ? (gdzie są te wywietrzniki ?)
Czy wiecie gdzie w Poznaniu można kupić nowe terraria z wyposarzeniem
-
cholera nigdy mi nie wchodzą chadry!!!!
-
Marcin wentylacja polega na tym, aby była cyrkulacja powietrza tzn. stare zurzyte powietrze wylatywało, a wchodziło nowe. Wentylacje najlepiej zrobić na górnej części terra i z boku:
1. Szklane
wstawić w bocznej szybie kawalek siatki z drobnymi oczkami. Tak samo o góry
2. Drewniane
Można równierz wstawić sia siatkę lub wywircić małe dziurki z boku i u góry.
Możesz używać tego akwarium co masz, lecz będziesz musiał zrobić przeróbki:
-przykleić górną szybę z wontowaną siatką wentylacyjną
-w bocznej jakoś zrobić wentylację (wyciąć szybę żyletką i dać szklarzowi do przecięcia)
-drzwiczki to jest największy problem musisz mieć drzwiczki (na zawiasach lub przesuwane) możesz oczywiście też górą wykonywać różne czynności w terra ale wtedy szyba wymieniona wyżej nie może być przyklejona (logiczne).
-
"wontowan,sia siatkę lub wywircić " sorry za błędy :-) miało być tak
wmontowaną, siatkę lub wywiercić
-
terraryści - Poznań
Co prawda nie dot. lega, ale mozesz popytac o terrasklepy w okolicy pozdrawiam
Caeli Poznań gg212446 Brachypelma smithi, Brachypelma albopilosum, Acanthoscurria geniculata, Grammostola rosea
Maciej Szudarski Poznań gg684060 malythc@go2.pl Psalmopoeus cambridgei, Psalmopoeus irminia, Nhandu coloratovillosus, Grammostola rosea, Cyclosternum fasciatum, Brachypelma vagans, Brachypelma smithi, Brachypelma albopilosum, Avicularia versicolor, Avicularia metallica, Acanthoscurria geniculata, Ephebopus rufescens, Pterinochilus murinus
-
ecchhh, najpierw poczytaj literaturę dostepną na rynku (księgarnie, biblioteki itp.) dużo ci pomoże a i jeszcze bardziej wężowi, którego zamierzasz kupić, ten zbożowy na zdjęciu (t-snake-a jak mnie pamięć nie myli) jest pięknym okazem a nie sznurówką czy patykiem jak piszesz,
zbożówki większe (grubsze nie rosną), "grubsze" są dusiciele ale te wymagają większego terrarium. Zbożówka jest idealnym weżem dla poczatkujących ale też trzeba trochę wiedzieć o jej wymaganiach
jak chcesz wiedzieć wiecej o moich zbożówkach to zapraszam na
http://www.zwierzakip.prv.pl może sie czegoś ciekawego dowiesz.
PS jak było wspomniane zbożówki są mistrzami ucieczek, terrarium dla nich musi być dokładnie wykonane i szczelnie zamykane
Uprawnienia umieszczania postów