Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: wąż zbożowy

Marcin Ratajczak
    Guest

wąż zbożowy

witam

mam zamiar kupić węża zbożowego.
    Jestem początkującym terrarystą. Proszę o odpowiedź na kilka pytań:
    - ile kosztuje taki wąż
    - do jakiej wielkości samiec urośnie
    - czym karmić młodego węża
    - czym karmić dorosłego węża (oprócz myszy i kurczaków, chodzi mi o witaminki itp)
    - czy dorosły wąż potrafi mocno ugryźć człowieka lub właściciela, jak długie i ostre ma zęby i jak mocny ma ścisk
    - jakiego innego węża mógłbyś zaproponować początkującemu terraryście (dł.między 150-250)

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
    Marcin

Nook
    Guest

Re: wąż zbożowy

Opis węża zbożowego i i poczytaj inne opisy węży właściwych:-)

Marcin Ratajczak
    Guest

podoba mi się ten ale nadal nie znam odpowiedzi na w/w pytania
    wąż może być do 2m ale ważne by miał dosyć dużą średnicę aby nie był jak patyk tak jak na zdięciu

xxxxx
    Guest

1.KOSZTUJE-OD HODOWCY OD 90 DO OK. 120, ZATO NP. W ZOOLOGIKU - 200.
    2.SAMIEC UROŚNIE DO OK. 150 CM.
    3.KARMI SIĘ MYSIMI NOWORODKAMI, NOWORODKAMI INNYCH GRYZONI
    5.NIE DRAŻNIJ GO PODCZAS WYLINKI, ANI PODCZAS JEDZENIA, TO CIĘ NIE UGRYZIE.WĘŻE JAK CZUJĄ WŁAŚCICIELA TO NIE GRYZĄ.JAK KUPISZ CYBKO POZNA KTO JEST "SWÓJ" .
    6.HMMM...MAHONIOWEGO I INNE Z RZĘDU ELAPHE.BYLE NIE ZA DROGO, BO JAK UMRZE...
    MAM NADZIEJĘ, ŻE CHOCIAŻ TROSZKĘ CI POMOGŁEM .

Marcin Ratajczak
    Guest

dzięki za info xxxxx na pewno się przyda.

Znacie jakiegoś hodowce z Poznania lub okolic, który chciałby sprzedać 2 (bo dla mojego kumpla) młode smce węża zbożowego

Marcin Ratajczak
    Guest

Mam jeszcze dodatkowe pytania odnośnie hodowli węży

- Jak zapewnić wężowi odpowiednią wilgotność powietrza ? jak to zmierzyć ?
    - Czy węże "hodowlane" np:zbożowy są jadowite ?
    - czy akwrium o wymiarach 110/42/50 będzie dobre dla jednego osobnika ?

Znacie jakiegoś hodowce z Poznania lub okolic, który chciałby sprzedać 2 (bo dla mojego kumpla) młode smce węża zbożowego ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie informacje

AgnieszkaM
    Guest

Pawcio Cieślicki
    Guest

Jadowite?????????? chacha koleś ty lepiej nie bież się za chodowle. Pomyśl jak by te węże były jadowite to byś musiał mieć specjalne papiery (których byś nie dostał) żeby sobie pochodować takiego węza. Poczytaj dawniejsze posły to się wszystko o tych węzach dowiesz. A co do wilgotności to spryskuj terra i nie zapomnij o zbiorniku wodnym w terra. A co do akwarium to wystarczy ale lepsze będzie terrarium bo do akwarium (szklanego) to ci będzie gorzko z wentylacją. Nie zapomnij o pokrywie do akwarium. (pamiętaj by w terra nie było za dużej szczelinki) Węże a w szczegulności zbożowe lubią dawać spida z terra więc uważaj!
    Pozdro Paweł.

Heh zbożówka nie jest jadowitym wężem wilgotnośc powietrza możesz zmierzyć higometrem a wilgoność utrzymać za pomoca zraszacza i basenu w terra.Co do wymiarów akwaria to wydaje mi się ok tylko że proponowałbym go nieco przerobić w celu stworzenia odpowiedniej wentylacji która jest bardzo ważna!!!oraz zachęcam do przeczytania archiwum grupy w której możesz znaleźć odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.
    Pozdrawiam

Marcin Ratajczak
    Guest

Kurcze już myślałem, że wiem wszystko i mogę kupić akwarium oraz węża, ale jednak mnie zagieliście.

Nie wiem jak ma wyglądać terrarium i czym się różni od zwykłego akwarium z siatką na górze ?

z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

P.S. proszę się nie śmiać ale początki zawsze są trudne ;-)

Uprawnienia umieszczania postów