-
Pająki w domu - informacja
Zasięgnąłem informacji w MOŚ:
1. utrzymywanie i hodowla pająków w warunkach domowych nie jest zabroniona.
2. utrzymywanie w domu gatunków nie objętych ochroną gatunkową (CITES, krajowe gatunki chronione) nie wymaga specjalnych dokumentów i zezwoleń.
3. Przechowywanie i hodowla gatunków chronionych jest możliwe pod warunkiem posiadania dokumentów stwierdzających ich pochodzenie:
- dokumenty CITES dla okazów importowanych
- świadectwo urodzenia w niewoli wydawane przez Państwowego Lekarza Weterynarii (Powiatowa Inspekcja Weterynaryjna).
To tyle na razie.
-
Re: Pająki w domu - informacja
Jarku, mam mnostwo papierow i przepisow sprzecznych i wykluczajacych sie. To, ze mozna sobie pajaki trzymac, to i ja wiem. Ale co z przychowkiem? I skoro nie jest wymagana rejestracja, a mam zarejestrowana hodowle (rok temu to zrobilam, teraz nie jest to wymagane) - czemu nie moge sprzedac Brachypelm????
Juz dzisiaj wiem, ze prokuratura ma tak wyksztalconych i madrych ludzi, ze nawet nie zadali sobie trudu, aby sprawdzic w urzedzie miejskim, czy mam zarejestrowana hodowle (i czy w ogole trzeba rejestrowac bezkregowce). Od razu wydano nakaz przeszukania i wydania. Coz, przezylam cala upokarzajaca procedure na policji, ze sciaganiem odciskow palcow wlacznie. Zostalam potraktowana jak przestepca (coz, za 15 zl :/).
To jak to jest, moge w koncu sprzedawac Brachypelmy, czy nie???
-
no właśnie?
moze do salamandry napiszemy?
co nam mozna?
-
kurde...... to w końcu rejestrowac czy nie??? Niby nie trzeba ale moze dla świętego spokoju lepiej to zrobić.... jak myślicie??
-
Jarku
Nie do konca jest tak jak napisales.
"Przechowywanie i hodowla gatunków chronionych jest możliwe pod warunkiem posiadania dokumentów stwierdzających ich pochodzenie:
- dokumenty CITES dla okazów importowanych"
Posiadanie pajakow z rodzaju brachypelma jest mozliwa bez jakichkolwiek badz dokumentow, gdyz ograniczenia wyplywajace z CITES, naszej ustawa i rozporzadzen UE dotycza tylko obrotu.
Pozadrawiam
Mark0wy
-
BEZKRĘGOWCÓW NIE TRZEBA ICH REJESTROWAĆ W URZĘDACH. JEDNAK NIKT NIKOGO NIE ZWOLNIŁ Z OBOWIĄZKU POSIADANIA DOKUMENTÓW OKREŚLAJĄCYCH POCHODZENIE ZWIERZĘCIA. W OBROCIE ZA ZWIERZĘTAMI CITES WĘDRUJE KOPIA (LUB ORYGINAŁ) CITES LUB ŚWIADECTWO URODZENIA. OBOWIĄZEK DOTYCZY IMPORTERÓW, HURTOWNIE, SKLEPY, HODOWCÓW I WŁAŚCICIELI PRYWATNYCH.
-
Przeczytaj sobie pkt. 5 art 8 rozporzadzenia 338 oraz art. 341 kodeksu cywilnego.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Oczywiscie organy panstwa moga udowodnic, ze zwierzeta pochodza z przestepstwa i dokonac ich zajecia, ale zgodnie z zasada, ze obowiazek przeprowadzenie dowodu spoczywa na osobie, ktora z danego faktu wywodzi skutki prawne, to organy panstwa musza przeprowadzic dowod (udowodnic), iz zwierze pochodzi z przestepstwa, co w zwiazku z art. 341 jest mocno utrudnione i poza oczywistymi przypadkami praktycznie niewykonalne.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Pkt 5.artykułu 8 Rozporządzenia UE nr 338/97:
"5. Zakazy, określone w ust. 1 mają również zastosowanie do okazów gatunków wymienionych w załączniku B, z wyjątkiem przypadków, w których można udowodnić w sposób zadowalający właściwy organ danego Państwa Członkowskiego, że takie gatunki zostały pozyskane, a jeśli pochodzą spoza Wspólnoty, że zostały wprowadzone na ten obszar, zgodnie z prawodawstwem obowiązującym w zakresie ochrony dzikiej fauny i flory.
Udowodnić w sposób zadowalający można przedstawiając urzędowe świadectwo urodzenia lub kopię (oryginał) CITES otrzymaną od poprzedniego właściciela (np.ze sklepu)
-
Lub takze powolujac sie na wejscie w ich posiadanie przez 1 maja, a wiec przed dniem wejscia w zycie tych przepisow.
Na podstwie art. 341 k.c. domniemywa sie, ze to posiadanie jest zgodne z prawem, podobnie jak posiadanie poprzedniego wlasciciela.
Przeprowadzenie dowodu obalajacego to domniemanie (preasumptio iuris tantum) przypomina przeprowadzenie dowodu diabelskiego. Jest mozliwe, ale tylko w wyjatkowych sytuacjach.
Pomyslmy jeszcze o jednym, gdyby nie art. 341 mielibysmy do czynienia z kilkudziesiecioma (powoluje sie na opinie Mantida) tysiacami pajakow, znajdujacych sie poza obrotem prawnym.
Pozdrawiam
Mark0wy
Uprawnienia umieszczania postów