-
Re: Do Eliana
Przecież wszystko zależy od temperatury w mieszkaniu i wielkości wentylacji. Jeśli ktoś wychodzi z założenia, że węże prawie nie oddychają i ma w domu 25 stopni C to zapewne wystarczy 25 W. Ale chyba nie o to chodzi. Jeśli ktoś ma w mieszkaniu 18-22 stopni nie ma po co ogrzewać terrarium dla zbożówki w nocy. To nie jest zwierzak z tropików.
-
Re: Do Eliana do kamaczo i dalszych oprócz dr Roberta
Jest jeszcze jeden warunek a mianowicie z czego jest wykonane terra mi chodziło akurat o terra drewniane, a nie szklane a jak wiadomo, niektórym drewno wolniej oddaje ciepło niż szkło a pozatym chyba temp. w domu nie zniża sie poniżej 22°C (chociarz jak ktoś lubi mróz to nie ma sprawy)
-
Tylko do Eliana
Dlaczego próbujesz wyeliminować mnie z dyskusji. To wolne forum, dla wszystkich
-
Re: umocowanie kabla
popieram , równiez zrobiłem cos w rodzaju kaloryfera ze sklejonych płytek ceramicznych ale tylko na 1/3 powierzchni terrarium i wstawiłem do wewnątrz , sprawdza sie bardzo dobrze, ustawiłem jeszcze na nim basen z woda i zarazem ogrzewa wode i powietrze oraz daje wilgotność- całością steruje oczywiscie termostat.A żarówka swoją drogą ...
Epicrates cenchria cenchria
-
Re: umocowanie kabla
Aga już ci kiedyś mówiłem. Zrób tak ułóż kabel w terarium masz do tego specjalne przyssawki do szyby które sa w komplecie razem z kablem, już ułożony kabel przysyp piaskiem a na to połóż płytki ceramiczne (glazura terakota itp.). Jakie to ma zalety takie ze wąż ani msz nie dostanie się do kabla płytki się nagrzewają i trzymają ciepło i jest one równomierne wszędzie. W przypadku braku prądu płytki utrzymają jeszcze temperaturę przez spory czas bo wolna stygną. Ja ta metodę stosuje od lat i zdaje egzamin wymienicie
-
Re: Do Eliana
zgadzam się z Elianem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!przydatna jest lampa!!!!!bo odrazu naświetla!!!!!!!!!A woda i tak paruje!!!!!!!!!a można i tak spryskć jakbyś nie wiedzia brakus!!!!!!!!!!Ja mam i jedno i dugie, w dzień (np. zimowy gdy jest dość ciemno, włączam lampe, a w nocy kabelPOZDRAWIAM!!!!!!!
Uprawnienia umieszczania postów