-
Re: umocowanie kabla
Bardzo proszę jakby co to pisz na GG 4808457
-
Po co się męczyć z obwijaniem jakiegoś kabla jako źrudło ciepła wystarczy żarówka lustrzana o mocy do 40W
-
Starczy na terrarium 90x50x50?
-
Lepiej jak podłoże jest ogrzewane bo paruje i wilgotność jest utrzymywana. A poco się męczyć z obwijaniem kabla? To lepiej zadaj sobie pytanie : a poco wogóle hodujesz coś? Przeciesz my to robimy aby zapewnić zwierzęciu jak najlepsze warunki. A Ty chyba idziesz na łatwiznę? POZDRAWIAM.
-
Z tego co wiem sam nie mam węża (ale zaniedługo tak:-)) to wystarczy rozmawiałem z gościem, który ma 4 zbożówki i ma terra 100x50x50 no to 25W starczy i temp. utrzymuje się w granicach 27°C. Tylko to nie jest zwykła żarówka tylko grzybkowa lustrzana (podobna do halogenówki) one chyba nie świecą do góry tylko na boki i wduł (żarówka do obnirzonego sufitu)
-
Chodziło mi o to po co obwijak kabel jeżeli można mieć dobrą temperature po przez grzanai i jednocześnei oświetlanie świetlówką. A co do twojego zdania że zbożówki nei zakopują się pod ziemię to niebył bym pwien. Na tym forum ktoś (juz nie pamiętam kto) pisał "moja zbożówka wkopuje się w torf"
-
Sory za błędy w pisowni=pośpiech.
-
kabel jest potrzebny choćby do ogrzewania nocą, możesz zrobic tak jak ja; kabel umiesciłem na stropianie, który z jednej strony jest pokryty folią
aluminiową, (dzieki temu ciepło idzie równomiernie do "góry" a nie ogrzewam płyty dolnej czy stolika), zalewamy to zaprawą do płytek ceramicznych, i przyklejamy płytki (najlepsze są podłogowe)
zamiast fugi dajemy silicon i mamy piękne ogrzewane i łatwe w sprzataniu dno terrarium.
wymaga to trochę pracy i pieniędzy ale warto, potem przy sprzataniu
doceni się włożoną pracę
-
Do Eliana
Drogi Elianie.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd jeśli się na tym nie znasz.
Żarówka 40 W nie wystarczy do ogrzania terrarium 90x50x50. Sam posiadam takie terra i uwierz mi, że przy jesnej czterdziestce nie uzyskasz temp. 27 stopni. W moim terra "chodzą" dwie żarówki. Jedna 60 W, a druga 40 W i dopiero wtedy temperaturka jest odpowiednia tj. około 27-28 stopni. A co do ogrzewania "podłogowego" wydaje mi się, że rozwiązanie z owinięciem kabla grzewczego jest najlepsze. Sam takie stosuję i sprawdza się . Pozdrawiam
-
Re: Do Eliana
popieram zdanie kamaczoo. zarowka 25W nie da takiej temperatury chocby byla z wodo-tryskiem!!(facet nie wiedzial co mowi). zeby ogrzac takie terra trzeba conajmniej dwoch zarowek 40W i kabel!! a kabel owija sie po to zeby nie bylo za gorąco w jednym miejscu(w przeciwnym razie kable mogą sie spalic). wiec, Elian nie mial racji!!!
Pozdrowienia
Uprawnienia umieszczania postów