co do miejsc zimowania sprawdz w:
W.J. "gady i plazy krajowe" tom3 - strona 124 na samje gorze.wiecej na ten temat pisze Mlynarski - gadi plazy ja mam wersje z 1971 (mala ksiazeczka o wymiarach jakies 20 - 20 cm strona 114 "obyczaje"
ten sam autor wspomina o tym w plaz i gady polski warszawa 1966 - wiekszy format, ale mniej informaci - krotki przewodnik dla szkol.
oczywiscie ze czesto przystepuja do godow w innych miejscach, ja jednak na okolo 20 zaobserwowanych kopulacj jakies 3/4 odbywaly sie w pelnym sloncu i na suchyhc terenach, blirzej lub dalej od wody.
a co do hodowli, jesli zapewnimy duze terrarium z miejscami odpowiednimi dla kazdego z wezy to nie ma problemu, ale znacznie latwiej zapewnic im odpowiednie warunki w dwuch oddzielnych terrariach. co do srodowiska, to przypadki spotkania zaskroncow w suchych terenach sa to raczej przypadki wedrowki na inne stanowisko, zaskroniec to waz czesto zmienjajachy miejsce.
tak troche poza tematem, kiedys sadzono ze nasz zlow zyje rownierz na ladzie w suchych srodowiskach, bo spotykano go w takich, z czasem jednak okazalo sie ze zolw zmieniaj tylko miejsce pobytu lub szulak partnera, miejsca do zlorzenia jaj, podobnie jest z zaskrncem, spotyka sie w roznych srodowiskach, ale nie znaczy to ze beda tam przebywac duzej. sma kilka razy spotykalem te weze w suchych terenach, jednak kiedy tam wracalem juz ich nie bylo. takich obserwaci dokonali rownierz herpetolodzy zajmuajcy sie tym zawodowo.