Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: czym najlepiej przykleic kamienie do OSB?

Re: czym najlepiej przykleic kamienie do OSB?

no zeby zapewnic zwierzakowi cieplejsze i chlodniejsze miejsca specjalnie chcialam przymocowac kabel grzewczy (po prawej stronie bylby on przymocowany gesciej i im dalej tym kabel mialby coraz wieksze odleglosci pomiedzy soba) dzieki temu po prawej stronie terra byloby napewno cieplej ....
    w terrarium chcialam dac oswietlenie na diodach, dlatego nie chce robic ogrzewania za pomoza zaworek poniewaz wtedy bedzie za jasno w terra :/ uparlam sie na te diody strasznie

dzieki za rade - Alicja

hej,
    a co do tych zarowek ktore mi proponujesz to chyba w moim przypadku lepiej by bylo jakbym zamontowala normalne 2 zarowki po 15W. Zarowki chce umiescic na sciance tylnej na wysokosci 25cm (jedna po lewej druga po prawej stronie scianki, beda one oczywiscie odpowiednio obudowane tak zeby gekon sie nie poparzyl) a od gory terra bedzie oswietlane przez diody. Wiec chyba wlasnie lepiej zebym wziela normalne zarowki z ktorych cieplo bedzie tez uciekalo do gory, czy myslisz ze moze jak umieszcze jedna zarowke (zalozmy po lewej stronie scianki na wysokosci 25cm) 25W lustrzanke to tez bedzie ona ogrzewac gorna czesc terra ?

pozdrawiam
    Alicja

PS przypominam ze mam terra 50x35x40 (dl x szer x wys)

Po pierwsze odradzam takie "wynalazki" typu ogrzewanie 100 % kablem a oświetlenie LEDami.
    Po drugie absolutnie NIE MONTOWAĆ kamieni na ściance silikonem (bo jeśli są większe niż kciuk to poodpadają szybciej niż powiesz "gekon") ani na kleju (żywicy) epoksydowej (szkodliwa - niektóre nawet wysoce toksyczne). Jeśli się uparłaś na te kamienie to użyj tak jak napisał MuDvAyne zaprawy klejowej do płytek podłogowych (polecam Atlas). Jeśli chcesz pod to kabel grzewczy to najwyżej 25 - 50 W rozłożony pod 1/2 lub 2/3 ścianki (tak żeby przynajmniej 1/3 ścianki była nie ogrzewana) zatopiony w tej zaprawie klejowej, z tym że jesli z kabla zrezygnujesz możesz użyć zwykłego Atlasa, natomiast jeśli kabel zamontujesz to powinnaś użyć kleju Atlas Plus. Taki klej powinien dobrze trzymać się deski ale dla pewności (i lepszego rozkładania ciepła) lepiej najpierw do ściany przymocować metalową siatkę i dopiero na siatkę kładziesz klej w kleju zatapiasz kabel i kładziesz kamienie. Mimo wszystko jednak chyba będzie lepiej jeśli użyjesz słabszego kabla (25 W) i jednej żarówki lustrzanki (czyli takiej pokrytej od góry sreberkiem) 40 lub 60 W podłączonej przez ściemniacz elektryczny - polecam żarówki OSRAM o kącie padania światła 30 stopni ale za to dających o 20 % więcej światła. Taki typ żarówek jest zdecydowanie lepszy gdyż większość ciepła jest kierowane w dół a następnie ciepłe powietrze unosi się pod sufit czyli terra jest równomiernie ogrzane i masz punktowe źródło ciepła dla gekusia.

wiem, ale posłuchaj: ogrzewanie wyłącznie od dołu jest zupełnie (przepraszam, że tak mówie) beznadziejnym pomysłem. Wiem, że ludzie stosują kable grzewcze, żeby podnieść temperature o 2-3st. Ale podniesienie jej z pokojowej (ok.21-23st, czasami ma sie więcej do 33st jest lekką przesadą. Poza tym widziałaś kiedyś żeby słońce świeciło komuś od dołu...? Ja tez nie. Pamiętaj, że w terrarium staramy sie naśladować warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych, a więc między innymi źródło ciepła które bije od góry, a nie od dołu.

dzieki wystzkim za rade, rozwialiscie moje wszelkie watpliwosci ! jeszcze raz dzieki

pozdrawiam
    Alicja

MareQ ==> Weź poprawkę, że powiedzmy w Afryce czy południowej Azji słońce ogrzewa ziemię i skały (ogólnie podłoże) i to ciepło promieniuje w nocy więc jest ciepłe tak jak w przypadku używania kabla grzewczego.

no kamienie i podloze sie nagrzewa ale bez przesady nie przez cala noc ..... pusteynne terenyw nocy so okropnie zimne wiec to dlugo nie pociagnie a kamienie i podloze w terra zostanie nagrzane prze 12 h naswietlania zarowka i zostaje przez jakis czas cieple i z czasem staje sie chlodniejsze tak jak w naturze

I jeszcze taka sprawa że tam jest cieplejszy klimat, więc jak do choinki macie zamiar osiągnąć w terra 25 stopni podczas gdy na zewnątrz jest powiedzmy 15? Promiennikiem? To chyba jeszcze lepszy pomysł niż z kablem. Bo przecież w nocy księżyc też grzeje :>

hmm to zalezy od mieszkania ...ja mam ok 25 stopni w domu teraz ... a w zime grzeje kaloryfer ....to jzu zalezy od poszczegolnego domu ;] ale watpie zeby ktos mial 15 stopni :P

Uprawnienia umieszczania postów