Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: czym najlepiej przykleic kamienie do OSB?

czym najlepiej przykleic kamienie do OSB?

robie scianke do terra tylko nie wiem za bardzo czym najlepiej przykleic kamienie o roznej wielkosci do OSB? jakims klejem, silikonem?!

pozdrawiam
    Alicja

Re: czym najlepiej przykleic kamienie do OSB?

Sylikonem akwarystycznym

mam jeszcze dwa problemy:
    1. czy jedna zarowka 60V starczy na ogrzanie terra o wymiarach 55x40x35?
    2. co sadzicie o takim oswietleniu? nadaje sie do terra? (bo na ogrzewanie to sie raczej nie nadaje...) http://allegro.pl/show_item.php?item=30018328

pozdrawiam
    Alicja

nie 60V tylko 60W W-to waty czyli moc V to volty czyli napiecie
    co do kamieni toja polecam jakis klej oparty na zywicy epoxydowej

no rzeczywiscie pomyslilam V z W .... a co do zarowek to ile ich propomujesz na terra 55x40x35?

pozdrawiam

nie tylko ty to mylisz
    a co do zarowki to sadze ze teorytycznie jedna ale trzeba wziasc pod uwage to ze ze zwyklej zarowki sa spore straty ciepla (ucieka do gory) u mnie zeby utrzymac komfortowa temp dla pajaka w slojiku 1.5L musiala sie prawie caly czas swiecic 25W a twoje terra ma troche wiecej :] uzyj jednej 60W(albo mniej) taka grzejaca z taki jak by zwierciadlem nie pamietam jak sie nazywaja :/ najlepiej podlaczona przez sciemniacz zebys mogla sobie tym sterowac

dzieki za rade
    jednak zmienilam zdanie, bo zarowka bedzie mi zajmowac troche miejsca w terrarium (a prawde mowiac nie jest one spore...) i bede musiala zrobic dodatkowa 'oprawke' do niej zeby gekon przypadkiem w jakis sposob sie nie poparzyl :|
    mam terra dla jednego gekona lamparciego o wielkosci 55x35x40 i chce w tylna scianke zamontowac kabel grzewczy, tylko nie wiem o jakiej mocy ... terra bedzie ogrzewal wylacznie kabel (oswietlenie bedzie na diodach wiec nie wplywa ono na zmiane temp. http://allegro.pl/show_item.php?item=30029254 )
    pozatym nie wiem za bardzo jak wmontowac ten kabel. Scianka bedzie sie skladac z plyty OSB do ktorej za pomoca silikonu akw. chce przymocowac kamienie (roznych wielkosci). Czy wystarczy zebym przymocowala kabel do OSB a nastepnie po prostu sylokonem ponaklejala kamyki?!

pozdrawiam

pomylilam wymiary terra, ma ono 50x35x40

a ja wlasnie czekam na terra i scianke robie z kamieni przyklejonych zaprawa klejowa ;]

odradzam ogrzewanie terra za pomocą kabla grzewczego, a już szczególnie jak ma to być jedyne źródło ciepła.
    Jako ogrzewanie proponuje Ci (do takiego terra) zamontować żarówke 25W lustrzanke (ja taką stosowałem w terra o wymiarach 55/45/45 właśnie dla gekona lamparciego). Takie żarówki, w przeciwieństwie do tych okrągłych, zapobiegają utracie ciepła (chodzi o to, co pisałaś o tych okrągłych, że ciepło spitala z nich do góry).
    Również, jeżeli zalezy Ci na miejscu, możesz zamontować dwie żarówki 15W (takie jak w lodówkach sie stosuje :]) Są one bardzo małe, a całkiem wydajne. Taką jedną żarówke zastosowałem w terrarium 40/25/25 z coleonyxem na pokładzie, i sprawdza sie w 100%, więc myśle, że dwie takie w Twoim terrarium tez bez problemu wykręcą porządane normy Pamiętaj tylko, że mimo tego, że Twoje terrarium nie jest zabójczych gabarytów, musisz zapewnić zwierzakowi zarówno cieplejsze jak i chłodniejsze miejsca, tak dla jaj :P

Uprawnienia umieszczania postów