Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: regulacja temperatury

AgnieszkaM
    Guest

regulacja temperatury

Czy przy umieszczeniu przewodu grzewczego w podłożu konieczny jest termostat lub sciemniacz do regulacji temperatury?

Re: regulacja temperatury

To zależy od mocy kabla i wielkości terrarium. Jest oczywiste że w małym terrarium szybciej się wszystko nagrzewa.
    Ja zrezygnowałem z termostatu i ściemniacza, a to dlatego że po pierwsze, moje duże terrarium słabo się ogrzewało, a po drugie że nie można łączyć termostatu ze ściemniaczem, ja o tym sie przekonałem, oj przekonałem ;jak oba użądzenia podłączyłem ze sobą ,termostat mi się spalił, a ściemniacz przestał "ściemniać" .

Cześć@_@

To zależy od wielu czynników. Miedzy innymi od wielkości terarium mocy kabla grzewczego lub nawet wysokości podłoża. Jeśli terrarium jest małe a kabel o mocy 25 W i rozmieszczony na małym obszarze to koniecznie musisz zastosować termostat bo ten kabel nagrzeje się tak mocno że poparzy węża. Jeśli jest duże terrarium a kabel rozmieszczony na dużym obszarze a w dodatku jest duża ilość podłoża to nie musisz stosować termostatu. Najlepiej sprawdź to w ten sposób włóż termometr w podłoże mniej więcej tam gdzie jest zakopany kabel jeśli po 2 godzinach odczytasz temperaturę większą niż 35 stopni to musisz zastosować termostat. Jeśli będzie mniejsza to nie (kabel grzejny oczywiście w tym czasie powinien grzać). Ja robię to w ten sposób kabel grzejny układam na dnie terrarium na jakimś izolatorze następnie już ułożony zasypuje piaskiem (pamiętaj aby kabel grzejny nie stykał się ze sobą w żadnym miejscu) na taką warstwę nakładam ceramiczne płytki np. glazura lub coś podobnego a na to dopiero torf. Jeśli kładę dużo torfu to dodatkowo układam na tych płytkach kamienie żeby się nagrzewały i oddawały ciepło do terrarium (jak wiadomo torf izoluje ciepło) temperaturę reguluje termostatem tak aby była taka jak należy (za zimno źle za ciepło też nie dobrze) czujnik termostatu umieszczony jest tuż pod ściółką tak aby regulować temperaturę na górze tam gdzie wąż przebywa.

AgnieszkaM
    Guest

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz. Bardzo mi się to przyda. pozdrawiam.

Spoko jakies pytania zawsze służe pomoca pisz na numer gg 612276 chetnie pomoge

Ja mam przewód grzejny 100W więc podłączyłem do niego "włącznik oświetlenia". Co 15 min kabel się nagrzewa a następnie przez 15 min jest wyłączony.

Uprawnienia umieszczania postów