-
-
Re: ---> TRIMERESURUSY ...
Witaj.
Podobne zachowania czasami zauważam u swego węża machoniowego.
Potrafi udusić mysz i ją zostawić, albo jak pisałeś tylko ją kąsa.
No ale te zachowania w moim przypadku, zdażają się niezmiernie żadko. Jedynym chyba tego wytłumaczeniem jest to że wąż nie czuje głodu,a ruszajaca sie mysz wywołuje w wężu agresje do niej, drażni go to że coś mu po terrarium sie wałęsa.
Czy prubowałeś zostawić mysz (pod twoja kontrolą) na kilka godzin z wężem, może po jakiś czasie się skusi i ją zje.
Czasami to daje rezultaty, lecz nie zawsze.
cześć@_@
-
możesz tak zrobić jak napisał Krzysztof.W ale prawda jest taka że jak wąż jest głodny żuca się od razu i nie trzeba czekać, proponowałbym przegłodzić go jakis miesiąc a nawet półtora i po tym czasie dać mu mysz.
Pozdrawiam
-
Sklipkan
Jezeli to jest dojzaly samiec(60-80cm) to niekarm go na sile - ryzykujesz pokasanie,jak i zrobienie zwierzakowi krzywdy.
dorosle samce tego gatunku pobieraja pokarm duzo zadziej niz za mlodu(co 3-5tyg),wiec niewykluczone,ze na ten moment Twoj waz poprostu niema potrzeby pobierania pokarmu.
wychowany byl napewno w ter.(niezdazaja sie osob.z odlowu) - aby tak urosnac - musial wczesniej dobrze jesc.
gdybys mial problemy jeszcze np.przez 4-5tyg. mozesz podac mu zabe(wtedy beda juz dostepne - tyle ,ze moze potem niechciec wcinac myszy,bez ponownego "przyzwyczajania")
-
-
Dobra Tribel - sa - ok
ale jak gosc ma sie palowac z karmieniem na sile(co niewskazane) to 2-3zaby niezrobia wylomu w populacji - byle "zielone"
-
Mialem kiedyś taki przypadek z T.stejnegeri.
Wąż nie chciał jeść. Mysz dosłownie chodziła po nim a wąż nic.
Wkurzyłem się i zdesperowany przełożyłem węża do innego terra /było to sterylne terra bez wystroju/.Po przełożeniu trimka wrzuciłem mu mysz.
Następnie poszedłem do kuchni wstawić wodę na kawę. Po 2 min. kiedy wszedłem do pokoju trimek już trzymał w pysku mysz i ją kąsił.
Zrób eksperyment i na czas karmienia przełuż go do innego terra.
-
Uprawnienia umieszczania postów