Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Wąż trawny - świerszczojad

CD/Tombik
    Guest

Wąż trawny - świerszczojad

Mozecie mi opisac cala hodowle przygotowania terrarium i zabiegi przy wężu trawnym ? chcialbym takiego sobie kupic ale wiem ze one czesto padaja a ja nie chcialbym go szybko stracic wiec moglibyscie mi troche pomoc ?

<anolis>
    Guest

Re: Wąż trawny - świerszczojad

One padają głównie dlatego że przeważnie są z odłowu a nie hodowlane!!
    Terra tropikalne. Duzo roślin i gałęzi do wspinania. Powinien być basenik z wodą jednak nie bedzie z niego często korzystał bo żadko schodzi na ziemie. Dobra wentylacja. Oczywiscie codzienne zraszanie terra.
    Po kupnie musisz pozwolić mu sie zaklimatyzować czyli dać mu spokój na jakiś tydzień bo ze stresu po zmianie środowiska długo moze nie jeść.
    To chyba podstawa

P.S.
    Sam rozważam kupno Opheodrysa

Shuya
    Guest

Absolutnie ci odradzam. Pomyśl o wakacjach świętach czy weekendowych wypadach z dziewczyną,które będziesz musiał odłożyć na jakiś czas(przynajmniej do czasu kiedy opheodrysy nie zdechną-łaskawie,mimo twoich wielkich starań utrzymania ich przy życiu).
    Miałem 3 pary tego cholerstwa-dmuchałem chuchałem, pryskałem zwilżałem,karmilem,cudowałem-pochowałem(je na ogródku).
    Jeśli chcesz efektowne nadrzewne węże zielone(bo opheodrysy to nie często widać-bo gdzieś się zwijają i chowają w tych krzaczkach)to polecam trimeresurusy.Zielone są ,ładne są,nadrzewne są,tanie są i przy takim dmuchaniu na nie jak na opheodrysy to mnożą się i żyją sobie.
    Jeśli będziesz miał ogromne szczęście i dużo kasy to polecam gonyosomę (Wąż namożynowy).-niestety brak mi własnych doświadczeń z tym gatunikiem.

CEDOC
    Guest

A jak długo je miałeś??

Uprawnienia umieszczania postów