-
roztocza u boa
hej,
na ciele mojego boa pojawil sie ostatnio taki maly czarny pajaczek. Ponoc to roztocza. Co mam robic ? Jak się ich pozbyc ?
-
Re: roztocza u boa
Przeszukaj formum pod hasłem ROZTOCZA i zastosuj się do zawartych wskazówek...
-
Re: roztocza u boa
Dokładnie na forum jest to już opisane wielokrotnie. Moja rada smaruj do weterynarza po środek i nie stosuj technik domowych jak np. smarowania węża olejem jadalnym albo moczeniem go w wodzie. Te zabiegi przynoszą zazwyczaj poprawę na kilka – kilkanaście dni a po tym czasie roztocza ponownie się pojawiają. To że zauważyłeś tego robaczka to akurat oznacza że rozprzestrzeniły się one już porządnie i jednego zauważyłeś a ze 100 innych siedzi pod łuskami węża. To dziadostwo ma to do siebie że każdy dorosły okaz tego pajęczaka po najedzeniu potrafi złożyć ok. 400 jajek których okres inkubacji jest w zależności od temperatury od 7 do 20 dni, mocząc węza w wodzie pozbędziesz się tylko roztoczy a ich jajka dalej zostaną i za jakieś 2 tygodnie znowu robale będą ci hasały po wężu i terrarium. Dla węża jest to szkodliwe bo raz że wysysa mu krew i w zaawansowanym stadium potrafi doprowadzić do anemii gada to dodatkowo zostały odnotowane przypadki przenoszenia przez te roztocza bakterii która powoduje zapalenie mózgu u gada istniały też przypadki gdy te robale przenosiły się na człowieka powodując ropiejące bąble na skórze. Jak widzisz warto wydać te 30 zł na środek i pozbyć się tego dziadostwa.
Uprawnienia umieszczania postów