Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: ALBINIZM

Mieszany widok

pylius
    Guest

ALBINIZM

Węże albinosy jak i inne gady są często spotykane i bardzo popularne, są droższe od standardowych ubarwień i cieszą się dużą popularnością. Nie wszyscy jednak wiedzą czym jest i co powoduje albinizm – bo tak nazywa się to upośledzenie.

Istota albinizmu.

Albinizm jest chorobą(upośledzeniem) występującym także u ludzi często pod nazwą bielactwa wrodzonego. Jest dziedziczony genetycznie w sposób recesywny, czyli oboje rodzice muszą przekazać po jednym genie odpowiedzialnym za albinizm aby się ujawnił. Głównym efektem albinizmu jest brak produkcji barwnika – melaniny, komórki które produkują melaninę (melanocyty) występują miedzy innymi w skórze i tęczówce – dlatego np. węże albinosy mają czerwone źrenice (brak melaniny w naczyniówce i tęczówce) , łuski posiadają odmienne ubarwienie niż osobniki nominalnie ubarwione (zatracone pigmenty).

Krzyżówki :

Wiele osób się zastanawia co powstanie z połączenia węża albino z nominalnym, w załącznikach przedstawiłem jak wygląda takie skrzyżowanie cech.

pozdrawiam
    pylius

pylius
    Guest

Re: ALBINIZM

Mam nadzieje że zrobilem ten schemat w miare czytelnie dla wszystkich .

Kosmitek
    Guest

Wg mnie schemat, który przedstawiłeś troche utrudnia zrozumienie istoty albinizmu.
    Albinizm to cecha nie sprzężona z płcią. Nie łatwiej przedstawić podstawową krzyżówke homozygoty recesywnej (albinosa- aa) i i homozygoty dominującej AA (czysty osobnik o standardowym ubarwieniu).

pylius
    Guest

Czesc.

Jesli juz masz taka uwage to dlaczego sam tego nie przedstawisz - dzieki temu inni skozystaja .

pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów