Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: obnizanie temp. nocą

obnizanie temp. nocą

Słyszałam ze weze sie tak ogrzewa zeby w nocy był spadek temperatury o kilka stopni. Czy wtedy wystarczy zeby (mając grzałke) wylaczyc światlo które tez jest zrodlem ciepla???

pylius
    Guest

Re: obnizanie temp. nocą

te pytanie jest co najmniej dziwne , no chyba ze nie masz zupelnie nic wspolnego z wezami .

Spoko to chyba normalne ze w nocy wyłączasz mu światło a przynajmniej normalna żarówkę jeśli chcesz popatrzeć jak buszuje w nocy to załatw mu czerwoną żarówkę on nie widzi tego światła natomiast ty będziesz mógł go obserwować jeśli natomiast nie chcesz go podglądać to wyłącz spokojnie światło. Temp w nocy może spaść do 23-25 stopni. Najlepiej zrób mu taka grzałkę: zalej w gipsie albo zaprawie cementowej grzałkę akwarystyczna 5 W maks 10 W ,tak żeby wyglądała jak skala jak mu będzie zimno to pójdzie poleżeć tam jeśli natomiast masz kabel grzejny albo matę to tez spoko wystarczy. Dodam ze jest to mój sposób na to żeby Boasek leżał tam gdzie chcę wiadomo ze to stworzonko lubi ciepełko wiec jak położysz taką skałkę w widocznym miejscu w terarium to tam najczęściej będzie przebywał.

dr Robert
    Guest

Temperatura w nocy zalezy od gatunku węża i pory roku. Inna będzie u boa dusiciela a inna u zaskrońca rybołowa. To chyba jasne jeśli pochodzą z różnych rejonów świata. No i jeszcze sprawa cyklu rocznego. W różnych porach roku dobrze jest stosować nieco inne temperatury szczególnie jeśli chce się rozmnażać zwierzęta, ale także dla ich lepszego zdrowia.

Uprawnienia umieszczania postów