Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: chcę założyc terrarium (koszty, co potrzeba, itp)

Klopas200
    Guest

chcę założyc terrarium (koszty, co potrzeba, itp)

chcę założyc terrarium jakie będą tego koszty, co potrzeba i jakego węża mam kupić(najchętnie bym kupił pytona tygrysiego lub jakiegoś boa) doradźcie!!!

Re: chcę założyc terrarium (koszty, co potrzeba, itp)

Cześć,

już Ci piszę, jak wygląda sprawa z pytonem tygrysim.
    Musisz sobie założyć, że potrzebne Ci będą 3 albo 4 metry kwadratowe pokoju, terrarium o wielkośći 300cm x 100cm x 150cm powinno być dobre. Koszt - myślę że jeśli zrobisz samemu to byćmoże nie przekroczy 1000zł.
    Do terrarium potrzebne będzie ogrzewanie - przy takim terrarium prawdopodobnie 3 żarówki po 100W każda, sterowane ściemniaczem. Koszt około 200-300zł, jeśli zrobisz samemu.
    Do tego wąż - pyton tygrysi w granicach 300-500zł.
    W sumie powinieneś zmieścić się w granicach 2000zł.

Wiem, że to co napisałem może trochę przerażać - ale takie niestety są realia jeśli chcesz hodować pytona tygrysiego.

Z Twojego postu wynika że jesteś początkującym terrarystą - poleciłbym Ci raczej węża zbożowego (Elaphe guttata), królewskiego (Lapmropeltis) czy temu podobne węże, które nie dorastają do takich rozmiarów jak pyton tygrys czy boa i całkowity koszt węża wraz z urządzonym terrarium powinien zamknąć się w kwocie 500zł (może nawet mniej).

Proponuję - poczytaj trochę w internecie, np. opisy na tej stronie, to pomoże Ci się zorientować bliżej, czego szukasz - a potem możesz śmiało pytać o szczegóły

Pozdrawiam

Jeśli chcesz Boa to koszt terrarium o wymiarach 120 na 80 na 80 zależnie gdzie kupisz wyniesie cię ok. 350 zł za drewniane z ogrzewaniem i oświetleniem i ok. 500-600 zł za szklane. Można zrobić to taniej ale to już inna historia. A co do węża to polecam Boaska J koszt to ok. 150 –300 zł za mieszańca i 400 – 600 za czystej krwi. Wąż ten nie jest tak wielki jak Pyton tygrysi i myślę ze dorosłego pytona tygrysiego byś nie chciał mieć z powodów rozmiarów jaki ten wąż osiąga. Boasek będzie miał ok. 2,5- 3 metrów i grubość ramienia dorosłego mężczyzny i myślę ze taki ci spoko wystarczy. Ja osobiście bym się bał dorosłego Pytona tygrysiego o długości 5-6 metrów i grubości uda. Młode sa miluśkie ale dorosłe to prawdziwe kolosy.

Cześć,

koniecznie trzeba tutaj dodać że takie terrarium powinno być tymczasowe, bo dla 2,5-3 metrowego węża to zdecydowanie za mało.
    Więc w dłuższej perspektywie powinieneś myśleć o większym terrarium (dobrze, gdyby jeden bok miał około 200cm, żeby wąż mógł się chociaż trochę "rozprostować:.

Pozdrawiam

pylius
    Guest

najlepiej zastosuj moja zasade przy budowie terrarium :

dlugosc terrarium nie mniejsza niz dlugosc weza , choc watpie ze przejdzie przy molurusie .

Znam pewne terra w kształcie litery C. Jak staniesz przed nim to jednego węża masz po lewej, przed sobą i po prawej stronie. Fajne wrażenie. Tak bywa gdy masz mało miejsca, a wąż toleruje wąskie, długie i "pokręcone" terrarium. Nie wszystkie to lubia.

Sąde że SNAKES troche przesadził ale to prawda że są to duże kwoty. Sam próbuje sie dowiedzieć ile mnie bedzie kosztować terra dla pytona królewskiego (nie mylić z wężem królewskim bo to zupełmie inny wąż)

Uprawnienia umieszczania postów