- Forum
- Węże
- Węże
- do Snakes i innych - boa dusiciel czy udusi czlowieka !?
-
Re: do Snakes i innych - boa dusiciel czy udusi czlowieka !?
KUK - naucz się czytać uważnie zanim będziesz komentował
-
Cześć,
w Polsce niestety (może na szczęście) nie widziałem tak dużych boa
Ale również 2,5-3 metrowy boa ma wystarczającą siłę, żeby udusić człowieka.
Oczywiście - aby to mogło nastąpić, muszą zajść odpowiednie okoliczności, co zwykle jest dość trudne (albo inacze - łatwe do uniknięcia), jednakże taka możliwość pozostaje.
Pozdrawiam
-
czy mozesz powiedziec co to za okolicznosci ??????
i czego nalezy sie wystrzegac w kontancie z doroslym Boa czy innym duzym wezem. dzieki
-
Cześć,
są dwa, najczęstsze błędy:
1. błędy przy karmieniu, na przykład nie umyte ręce, cały czas "pachnące" myszą lub szczurem
również zapach szczura który akurat jest przechowywany w tym samym pokoju
2. błędy przy obsłudze - na przykład zakładanie i owijanie sobnie dorosłego boa dookoła szyi. Nie zawsze musi to oznaczać uduszenie, ale jeśli wąż się mocniej wystraszy, może próbować zacieśnić uścisk żeby poczuć się pewniej, etc.
Oczywiście nie zawsze w takiej sytuacji wąż Cię zaatakuje - jednakże są to najczęściej powodowane przez opiekunów sytuacje, w których czasem dochodzi do ataku.
Pozdrawiam
-
Uważam,że boas nie potrafi udusic czlowieka[nawet dziecko] bo jest lagodny].
-
I tutaj go nie doceniasz
Nawet najłagodniejszy wąż, który jest chowany w niewoli od samego początku, potrafi zaatakować. To jest dzikie zwierze i NIGDY nie masz 100% pewności że Cię nie zaatakuje.
Pozdrawiam
-
dorosły Boa nawet jak piszecie ma "tylko" 3m potrafi z łatwością udusić człowieka, mój znajomy ma właśnie 3m samicę, która waży prawie
30 kg!!! i jest ogromnie silna; (teraz wąż jest na diecie, nie jadł od 4
miesięcy i jest agresywna, chociaż wychowywana od małego i urodzona w niewoli - to do ciebie Sauron), do jego przenoszenia czy obsługi poptrzeba dwóch osób, a jak chcecie zobaczyć większe niż 3m boa dusiciele to zapraszam do ZOO Wrocław, jest tam kilka pieknych okazów.
Poza tym są to gady i gadanie że są łagodne i nigdy nie zaatakuja jest bez sensu, zawsze trzeba się liczyć z taką możliwością, tak wiem wasz szliczny 2m pupil nigdy tego nie zrobi bo jest bardzo łagodny i lubi leżeć na rękach, mój pewnie też (mam dwa doasy, jeden prawie 2,5m a ma dopiero cztery lata) ale tego nie wolno wykluczać.
-
Nawet pies wychowywany od szczeniaka może ugryźć właściciela a tym bardzej wąż.
Uprawnienia umieszczania postów