Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: do Snakes i innych - boa dusiciel czy udusi czlowieka !?

Tribel
    Guest

do Snakes i innych - boa dusiciel czy udusi czlowieka !?

na stronie "Snakes" przeczytalem "Boa constrictor czy Python molurus potrafią udusić dorosłego człowieka" mysle ze w przypadku tego pierwszego jest to durza przesada.

Re: do Snakes i innych - boa dusiciel czy udusi czlowieka !?

Czasami zdażają się duże osobniki Boa, maja ciało w najgrupszym miejscu prawie grubości ludzkiego uda.
    Właśnie takiego dużego boa widziałem w Zoo Wrocław, ten wąż jest razem z Pytonami siatkowymi, jest naprawde duży tylko nie tak duży jak siatkowe pytony. Trudno mi powiedzieć czy mókłby taki boa udusić człowieka dorosłego, chyba że człowieka jakiegoś cherlawego , albo dziecko.

Snakes powinien na twoje pytanie opdowiedzieć bardziej fachowo.

Cześć@_@

Tribel
    Guest

nie ma tu niczego do tumacznie, takie wypadki w hodowli jeszcze sie nie zdazyly !!!
    pisze oczywiscie o przecietnych i DOROSLYCH (tak jak w tekscie) ludziach

Moby_
    Guest

na discovery mowiono ze boa dusiciel zjadl male dziecko (dzidziusia czy bobaska jak kto woli i wiem co ogladalem !!!

Wiesław Pyć
    Guest

Trible boa dusiciel potrafi udusic doroslego czlowieka, tylko ze go nie zje!!!!!!!!!!!!!!

pylius
    Guest

to fakt , spokojnie zabije czlowieka .

Dysponują one niewyobrazalną silą i z calą pewnością mogę powiedzieć,że potrafi...

Cześć,

nie chodzi tutaj o to, czy boa dusiciel zje człowieka - myślę że jest to dość oczywiste.
    Chodzi jednakże o to, że oba te gatunki (niejednokrotnie widziałem blisko cztero-metrowego boa) po prostu mają wystarczająco dużo siły, żeby tego dokonać. Dlatego - zgodnie z tym co napisałem, potrafią.
    A czy takie przypadki się zdarzały - to już inna sprawa.
    Oczywiście w większości przypadków pyton tygrysi (zwykle samica) jest większy niż dorosły boa dusiciel, jednakże oba te węże dysponują tak dużą siłą że nie można ich lekceważyć.

Pozdrawiam

B.constrictor przeważnie nie przekracza(u nas w kraju-"skundlone")250/270cm - w przypadku takich "karłów" nie ma ryzyka dła dorosłego
    mężczyzny - ich masa nie przekracza z reguły 20kg.
    "Czysty" B.c.occidentalis potrafi osiągnąć nawet ponad 4,5m - w jego przypadku taka obawa byłaby już uzasadniona - szczegulnie gdyby trafiło na "laika" lub bardzo pechowego gadziarza(mikra postura , zaskoczenie w nietypowej sytuacji).
    Natomiast w przypadku P.m.bivitatus takie przypadki były już notowane(wraz z pożarciem) co nie dziwi (no... może poza "optymistami" chcącymi trzymać te węże w M3) gdyż dorosła samica potrafi mierzyć ponad 7m i ważyć około 100kg.
    Swoją drogą SNAKES - gdzieś Ty widział takie "potwory"???w Polsce???

Kuk
    Guest

ale bajki ale bajki boa ma max 5,0 metra na dodatek na wolności po 20 latach

Uprawnienia umieszczania postów