Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: W rekawiczkach do weza !

Mieszany widok

W rekawiczkach do weza !

Ostatnio wszedlem do jednego sklepu w Katowicach i mialem niezly ubaw otoz jeden maly chlopczyk przyszedl kupic weza. No i jak to bywa z obsluga w niektorych zoologicznych sprzedawca radzil jak zwykle nie tak jak trzebaa postepowac z gadem ale nie o to chodzi, bo to co mnie rozbawilo to sposob w jaki ten sprzedawca wyciagnal tego malego constrictora(ok. 60cm) z terra. Ubral grube skorzane rekawice i czekal na odpowiedni moment by wziasc gada z zaskoczenia (jakby boa byly zwinne jak trimesurusy ) boa byl zakopany w torfie pod korzeniem to gosc nawet nie podniosl korzenia tylko wytargal go jak marchewke .
    Pozniej wlozyl go ostroznie z dala od siebie do kartonika i sprzedal chlopaczkowi za 200 pln(mieszany constrictor) i na koniec doradzil by wlozyl go do terra i nie wkladal rak a bron boze bral go na rece bo jak to ujal : "boa to bardzo agresywne weze"
    i teraz nasuwa sie pytanie : jak tu poczatkujacy moze zasiegnac porady w takim sklepie ? i wogole w wielu sklepach
    Paranoja
    Pozdrawiam Nazer.

pylius
    Guest

Re: W rekawiczkach do weza !

sklepy zoo to syf .
    Biofil jest naprawde OK i wlasciciel bardzo dobrze sie zna na gadach i nie tylko .

W sklepie co prawda powinien znajdować się człowiek znający
    również gady(jeżeli są na stanie) - jednak podejżewam Nazer,że trafiłeś na inną zmianę.
    To czy sprzedawca używa rękawiczek(młode boa czasem"biją") jest kwestią indywidualną.
    200zł w sklepie to nienajgorsza cena - choć zwierz najprawdopodobniej
    pochodził z Czech(pozbądźmy się złudzeń-większość boasów na rynku to "kundle" z przemytu).
    Natomiast branie do rąk zwierzęcia świeżo po zakupie(po transporcie , zasiedleniu i przed zaaklimatyzowaniem)nie jest zbyt właściwe.
    Początkujący ma zaś "obowiązek" samemu zdobyć informace(biblioteka,czytelnia,internet,czy ZOO)a nie bazować na bredniach pierwszego lepszego pracownika skl.zool.,który jest np.specem od ptaków-a gadami się brzydzi.
    Paranoją jest wymaganie aby wszyscy związani z handlem zool. znali dokładnie każdą grupę zwierząt.
    Ja np.niemam zielonego pojęcia o papugach czy paletkach(zaznaczam iż w sklepie nie pracuję).
    Nie neguję tego,iż w niejednym sklepie zwierzaki przechodzą piekło,jednak
    Pylius trochę przesadza(zbytnie uogólnienie).

a gdzie jest ten sklep dokladnie???

Hej. To samo pytanie jak byś mógł napisac gdzie dokladnie jest ten sklep (na jakiej ulicy).A to co opisałeś jest mieszne i nie zgadzam się Z CURTUSEM uwazam ,że jak juz ktoś w zoologu sprzedaje jakieś zwięrzeta to powinnien wystarczająco o nich wiedzieć a jak nie to niech sprzedaje sam pokarm. pozdrawiam katowice i okolice

Nie twierdzę,że sprzedawca ma być całkowitym ignorantem.
    Jednak uważam,iż "niedarady" być specem od wszystkiego - niewiem
    co (niewłaściwego)mówił tamten człowiek,ale uważam,że używanie przez niego rękawiczek nie było niczym "karygodnym"(młode boasy często gryzą
    a to nie należy do przyjemnoścci).Poza tym nie każdy odczuwa przyjemność w kontaktach z gadami.
    Facet mógłby równie dobrze śmiać się z nas(przynajmniej sporej części)
    z powodu nieznajomości np.ryb,ptaków,gryzoni czy psów itd.
    Gość pewnie jest do dzisiaj w ciężkim szoku z powodu "mody" na trzymanie w domach tych "paskudztw" (jakimi być może są dla niego gady).- Taka praca i tyle.

to ten sam sklep w ktorym w jedyn terra przebywaja legwany, zolwie stepowe , kameleony itp
    mam nadzieje ze wiecie o ktory chodzi

TO żeczywiście przegięcie...
    Sorx że się wogule odezwałem
    Szło mi jednak o kwestię uogólniania tematu na wszystkie sklepy.

nie ,nie wiem co to za sklep ale to przegiecie totalne.podaj adres a sam sie tam chętnie przejadę i zobaczę to.

chcecie adres to macie : Katowice ul Mariacka sklep nazywa sie KAKADU
    pozdrowionka

Uprawnienia umieszczania postów