-
Re: NOWY TEMAT FORUM
Pamiętam jak kilka lat temu kupiłem pierwszego Elaphe guttata.
Starym się nie przyznałem ,bo wcześniej była już rozmowa i "kategoryczne NIE dla węża, bo 3 terra z jaszczurkami i te wstrętne biegające po domu świerszcze to i tak za dużo!!!".
Pierwszej nocy zwiał (a ja jeszcze z nim nie oswojony, co tu dużo gadać mały stres był przez jakieś 3 dni). Trzeba było uprzedzić rodziców żeby zawału nie dostali albo nie ubili Horacego (tak sie ten wąż nazywa, jedyny mój gad co ma imię)) Jeszcze nigdy nie widziałem, żeby mama tak szybko wstała... Znalazł się pod szafą pół godziny później. Ale się nasłuchałem...
Pozdrowienia!
-
klęska
Trzymałem młode świerszcze w słoiku koło tera i go niedomknełem!
Świerszcze weszły pod terra bo było tam ciepło (znajdował się tam kabel grzewczy).
Był to okres zimy wróciłem do domu i zobaczyłem jak świerszcz wchodzi pod terra.
Podniosłem je i wtym momencie dno terrarium się pokruszyło!
-
Ja dla odmiany używam phyllobatesów - jako czyścicieli. Jak bazyliszki z wielkiego trra biorę na balkon na słonko to do dużego terra wpuszczam phyllobatesy - one świetnie wyczyszcza je z jakiś malutkich muszek mrowek a gdyby były i roztoczy. Po jednym takim wpuszczeniu i wyłapaniu żabek zauważyłem ze jednej brakuje. Szakalem i nic. Po kilku dniach doszedłem do wniosku, ze uciekała i zaschnie biedna gdzieś za szafa. Wpuściłem bazyliszki - dodam ze potrafią zjeść 6 cm szarańczę a żabka miała ok 1 cm. Po 4 miesiącach oglądając sobie bazyliszki zobaczyłem jak wyszła na gałązkę się rozejrzeć. Przebywala tyle czasu bez karmienia (sama sobie cos znajdowała) i to z czterema bestiami, które by się nią nawet zbytnio nie najadły. Jakby tego było mało od razu jej nie mogłem złapać, dopiero po kilku dniach odkryłem miejsce gdzie się błyskawicznie chowała.
-
to jaka nazwa forum zdecydujcie się! Posty stąd - te kilka o doświadczeniach - na nie przeniesiemy ale nazwy jeszcze do konca nie ustalilismy
-
-
blaski i cienie terrarystyki
-
"CIEMNA strona terrarium")))
"Ciemna strona hodowli"
Co powiecie na to??? hehe
PULSAR
-
a co myśli o tych propozycjach pomysłodawca?
-
Wydaje mi się, że Noradarlingowi nie chodziło o "blaski", ale tylko o "cienie" hodowli. Proponuję - Porażki i negatywne doświadczenia hodowli.
Basia
-
terrarium w lustrzanym odbiciu
Uprawnienia umieszczania postów