-
Ilosc pokarmu
Witam ponownie!
JAk dużo powinien jeść 6-miesięczny Boa Constrictor???. Dotychczas dawałem mu 1 mysz albo chomika tygodniowo ale wczoraj postanowiłem trochę zwiększyć dawkę żywieniową i dałem mu trzy myszy. Wszystkie pożarł błyskawicznie. Odniosłem wrażenie że zjadłby jeszcze więcej gdyby dostał. Czy są jakieś orientacyjne limity, żeby uniknąć zatłuszczenia lub przejedzenia ???.
-
Re: Ilosc pokarmu
Młodziótkiemu wężowi nie żałuj jedzenia, tak gdzieś do roku czasu karm go częściej.
Oczywiscie z rozsądkiem, raz 1 mysz na tydzień a raz 2 lub 3 myszy na tydzień.A ładnie bedzie rusł.Mój boa tęczowy mający 7-8 misięcy ma około 90 cm.
Cześć@_@
-
Cześć,
musisz karmić węża w ten sposób, aby wyraźnie widoczne było nieduże zgrubienie po posiłku.
Jest taka zasada, że karmi się węża ofiarą nie przekraczającą grubości najgrubszego miejsca węża - w tym przypadku zwykle jedną, pewnie większą myszkę w tygodniu.
Generalnie lepiej dla węża karmić go trochę częściej, mniejszymi posiłkami niż dawać mu wielki posiłek rzadziej.
W młodym wieku dość trudno jest węża przetłuścić, ale potem odbija się to na zdrowiu, więc proponuję 1 mysz lub chomika na przykład co 5-7 dni. Co jakiś czas możesz mu zrobić dłuższą przerwę - 10-14 dni. W ten sposób nie powinieneś go przetłuścić.
Boa mają to do siebie - że prawie zawsze po karmieniu, gdybyś zaoferował więcej to zjedzą;-)
Pozdrawiam
-
śmiało dawaj 2-3 myszy młodego nie przetłuścisz a są to bardzo żarłoczne węże
-
Cześć
Do Snakes'a i do innych też. Ja daje swojemu 1 szczura średniego ok 10 cm (bez ogona oczywiści) tygodniowo. Czy to źle? Powinienem zejść na myszy. Boas ma ok 80- 90 cm długości, to straszny żarłok i takiego szczura pożera wmig i raczej nie widze żeby miał problemy z połknięciem.
A kiedyś to przez przypadek zjadł 2 szczury jeden po drugim.
P.S.
Wielkie dzięki za rade w sprawie roztoczy. Frontline podział błyskawicznie i od miesiąca nie ma roztoczy. Mam nadzieje że już się ich pozbyłem. Nie jest to tanie u mnie w Opolu 35 zł za spray ale się opłacało
Dzięki wielkie jeszcze raz
POzdrawiam
Kawior
-
jak daje sobie świetnie rade ze szczurami to go nimi karm, wiem że boa jest żarłokiem )) do dwóch lat karmiłem boa co tydzień, teraz co dwa (ma ponad 4 lata)
Uprawnienia umieszczania postów