-
Charakterystyka węży
Witam!
Od czterech miesięcy jestem posiadaczem Boa Constrictora. Wąż tak mi przypadł do gustu ,że chciałbym sobie kupić drugiego. Do chodowli podchodzę poważnie, tzn. nie jest to jakaś chwilowa fascynacja. Mam w związku z tym jedno pytanie : czy hodowla pytona tygrysiego różni się w zasadniczy sposób od constrictora? Mam na myśli to czy jest to wąż bardziej śmiały (odważny ) jeśli rtak to można ująć, ponieważ mój Constrictor jest bardzo nieśmiały - cały czas siedzi w kryjówce, a jako drugiego węża chciałbym kupić osobnika bardziej "kontaktowego". Wiem oczywiscie ze gady to nie psy itp. ale w miarę możliwości....
-
Re: Charakterystyka węży
witam
nie chce prawic kazania ale Python Morulus jest duzym wezem i nie nadaje sie dla poczatkujacych. Waz ten potrzebuje tez duzego terrarium, wiec chyba lepiej bedzie jesli kupisz sobie innego weza)
-
To zależy również od osobnika. Trafiają się zarówno wśród Boa osobniki śmiałe i nie śmiałe. Z tego co mi wiadomo Pyton tygrysi jest wężem bardziej śmiałym
Pozdrawiam
Leny
-
akle trzeba sie liczyc nietylko z tym je puton tygrysi wymaga sporej przesztrzeni a dwa ze zagraza zyciu czlowika ze wzgledu na swoje rozmary fajny jest jak ma 3 m ale potem bedzioe jeszcze sporo wiekszy a co do constrictorkow to fakt ze jedne sa bardziej kontaktowe moj bardzo lubi przebywac na rekach a znajomy ma z tego samego miotu i jest bardzo agresywnyto zalerzy od osobnika
-
No z tym ,że Pytony tygrysie osiągają tak duże rozmiary na wolności a t terrarium chyba rzadko przekraczają 3-3,5 m. Nieprawdaż???
-
dorastaja dorastaja bywaja osobniki ponad 6 metrów tylko ze maja juz sporo latek i co wtedy z takim kolosem zrobic?? poza tym boa constrictorów nie najeży trzymac wspólnie z Pytonami tygrysimi czy sklanym bądź siatkowym. za duże dysproporcje wielkosci temperamentu i jeszcze paru czynników.
pozdrawiam
Wiciu
-
Pytony tygrysie mogą dorastać do takich rozmiarów również w terrariach.
Zerknij sobie na zdjęcie:
Pochodzi ono z magazynu "Life" - tak duże potrafią być węże w domowych hodowlach;-)
To oczywiście nie oznacza że każdy pyton tygrysi będzie tak duży - widziałem wielokrotnie większe boa dusiciele niż dorosłe pytony w tych samych hodowlach. Ale TRZEBA się liczyć z tym że takie zwierze może potrzebować kilka metrów kwadratowych powierzchni życiowej;-)
Pozdrawiam
-
-
Przedewszystkim jest to wąż kilka razy większy który bez trudu może cie uszkodzić a nawet zabić!!
-
Może Ciebie zjeść na śniadanie uważaj, jak któregoś pieknego dnia obudzisz się w jego brzuchu.
Uprawnienia umieszczania postów