Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Hipnoza żab

Voyo
    Guest

Hipnoza żab

Czy ktoś widział (np. zaskrońca) "hipnotyzującego" żabę? Żaba sztywnieje i piszcząc człapie do swego kata. Ja i paru moich kolegów widziało! (A poza tym wielu innych tylko że nauka nie za bardzo uznaje to zjawisko). To nie jest żart i zależy mi na odpowiedziach! Dzięki.

Re: Hipnoza żab

Wiele węży zaskrońców widziałem , ale o tym słysze pierwszy raz.
    A może ta żaba prubowała tego węża odstraszyć?

cześć

nie wiem czy to masz na mysli ale czesto ofiara np mysz albo szcur ma instynkt ktory mowi jej zeby sie nie ruszala gdy jest w takim zagrozeniu dlatego czesto mozna zobaczyc weza w odleglosci 3cm od swej ofiary

pylius
    Guest

voyo - czytalem ze budowa oczu weza prowadzi do hipnozy ofiary , nie pamietam szczegolow ale zdaje sie ze takie zjawiska maja miejsce .

Voyo
    Guest

Tak, tak właśnie mówie o tym o czym Pylius! Wiem że u niektórych zwierząt obserwuje się zachowania polegające na nieruchomieniu ale to nie to. W tym przypadku żaba kroczy w kierunku węża w taki sposób jak ropucha (co nie jest dla niej naturalnym sposobem poruszania się) i piszczy!!! Widok jest dreszczowcowy! Żeczywiście taka sekwencja następuje dopiero po uzyskaniu kontaktu wzrokowego między zwierzętami jednakże jednoznaczne pisanie o tym nie jest podejściem naukowym bo równie dobrze może chodzić o sygnały zapachowe. Zjawisko jednak istnieje i warto go przebadać dzięki za odpowiedzi i czekam na więcej informacji na ten temat (źródła). Voyo

NIE DAWAJ NIGDY ŻABIE AFETAMINY !!!!

Słyszałem o takim zjawisku -ale tylko słyszałem.
    Trzymałem w domu natrix natrix przez kilka lat i często karmiłem ję żywymi żabami. Przez te lata nigdy nie zauważyłem takiego zjawiska.

Za każdym razem kiedy wkładałem żabę do terra z wężami żaba skakała w górę terra i waliła łbem o szybę ale nigdy nie była w stanie hipnozy i nigdy sama nie szła skrzecząc w kierunku węża:-)

Tribel
    Guest

BZDURA, BZDURA i jeszcze raz bzdura, to naturalan pozycja odstraszajaca, mozna to zjawisko b. czesto zaobserwowac u ropuchy szarej - unosi sie na swych konczynach, nadyma cale cialo, wydaje piskliwe dzwieki, zblirza sie i oddala jednoczesnie od weza, czasem go nawet atakuje !! po takim pokazie jesli ropucha jest wystarczajaco duza zaskorniec rezygnuje z ataku, zaby rownierz stosuja ta metode obrony, ale ZNACZNIE zadziej !
    a stwierdzenia co hipnozy pochodza z czasow sredniowiecznych, wtedy ludzie tez tak sadzili !!!!
    bez urazy, ale piszecie BZDURY ....

dr Robert
    Guest

Ale się uśmiałem... Zgadzam się z DJP - mniej amfetaminy dla żab i ... dla siebie .
    Oczywiście można tak zinterpretować zachowania obronne. O ile się żaba broni, bo często gdy wąż jest w bezruchu w ogóle go nie widzi. Żaby bowiem widzą głównie obiekty będące w ruchu. "Nieruchomy" wzrok węża pozostaje dla nich niezauważalny. Dlatego niestety nie można ich karmić sztucznymi czy mrożonymi pokarmami w mieseczce bo po prostu tego pokarmu nie widzą. Świat obrazów żabich to świat "w ruchu".

Uprawnienia umieszczania postów