Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Nowe stowarzyszenie-czy warto się dzielić

dr Robert
    Guest

Nowe stowarzyszenie-czy warto się dzielić

Przy okazji wątku o chipowaniu na podforum "legwan zielony" wspomniano o noweym powstającym stowarzyszeniu terrarystycznym. Na moją krytyczną uwagę odpowiedział loktok:

"Jednakze nie moge sie zgodzic ze stwierdzeniem ze to bardzo polskie ze zamiast dzialac w tym co istnieje to tworzy sie nowe. 2 stowarzyszenia to jeszcze nie tragedia, wcale nie dzielimy kraju, ale nie kazdemu musi sie podobac to co robia w wa-wie (a wydaje mi sie ze nic nie robia). Dlatego powstaje drugie stowarzyszenie dla osob ktore chca cos robic."

Odpowiadam i zachęcam także innych do dyskusji.

Chyba w W-wie nie zakazują działalności ? A władze stowarzyszenia jak się komuś nie podobają można w końcu zmienić zamiast tworzyć nową organizację. Czy w innych krajach jak się komuś coś nie podoba to od razu zakłada nowe stowarzyszenie. Nowa organizacja to nie tragedia, ale jak się popatrzy na inne kraje to terraryści mają skuteczne, bogate organizacje wydające własne czasopisma tam, gdzie jest jedno duże stowarzyszenie (np. Niemcy ponad 9 tys. członków). U nas "po staremu", najlepiej jak każdy będzie miał swoją organizację, każda będzie składała się głównie z zarządu, tak jak są "kanapowe partie", tak samo będą "kanapowe" stowarzyszenia terrarystyczne. W Polsce jest to środowisko tak małe, że nawet jedna, ogólnopolska organizacja nie może będzie zbyt silna. Uważam, że to bardzo źle dla polskiej terrarystyki i dobrze obrazuje polską mentalność. Jest zresztą typowe dla jakichkolwiek organizacji w Polsce, zanim zacznie się coś robić trzeba się podzielić...

Re: Nowe stowarzyszenie-czy warto się dzielić

Nowe stowarzyszenie ma dac alternatywe dla tych terrarystow ktorym nie podoba sie PST, a sa tacy, co do zmiany wladz to nie wydaje mi sie zeby to bylo taie proste zeby zmienic wladze w PST i wprowadzic tam swoich przedstawicieli, nie chcemy byc oddzialem PST bo po pierwsze bedziemy musieli sie o wszystko prosic i pytac o zgode zarzadu ktory jest w warszawie, a jesli bysmy cos zrobili to i tak cale zaslugi i gratulacje wtedy zebralby zarzad w wawie. Ja mysle ze jako ze i PST jest mlode i my tez bedziemy mloda organizacja to bedziemy istniec na rynku z podobnymi osiagnieciami przynajmiej na poczatku, a dopiero czas pokaze ktore towarzystwo przetrwa bo bedzie mialo wiecej czlonkow i wiecej osiagniec.

Hmm. Co do wypowiedzi dr Roberta to w jednym się zgodze - takie dzielenie się i tworzenie nowych towarzystw może być zgubne dla polskiej terrarystyki. Weźmy choćby przykład z polskiego parlamentu i Samoobrony ) Z drugiej jednak strony loktok ma rację - PST działa głównie na linii Warszawa-Wrocław a śląsk jakoś tak omija co wydaje się co najmniej dziwne gdyż to właśnie u nas jest największe (chyba) skupisko terrarystów a co za tym idzie - największa siła oddziaływania na organy państwowe itp. itd. Przecież jeśli Śląskie Stowarzyszenie powstanie i nabierze mocy prawnej to nie oznacza od razu że jego członkowie będą konkurować z PST bo przecież nie oto chodzi. Według mnie jednym z założeń grupy śląskiej ma być wysuwanie projektów zmian oraz wspieranie PST w przeforsowaniu ich projektów.

Juz bylo wydawane czasopismo i co z tego wyniklo? Jeden pilot i, zdaje sie, 5 numerow. I koniec, nagle czasopismo zniknelo. Jakies slowa wyjasnienia? Nic. A jeszcze staz i skladki... :/ Ja nie naleze do PST, tylko sobie obserwuje i nie podoba mi sie to za bardzo, co robi to stowarzyszenie (i to czego nie robi). Przykro mi, ale poza zlotem w Firleju i liczeniem zolwi pod Lublinem oraz 2-3 wykladami w ciagu 2 lat nic sie nie dzieje...

Zgodze sie z przedmowcami, ze PST nie radzilo sobie zbytnio ze sprawami organizacyjnymi, nie jestem czlonkiem ale to widac bylo jak napisala awikularia na przykladzie czasopism "Terrarium" nie wiem ile bylo numerow ale mi przez czeste i usilne poszukiwania udalo sie jedno kupic a drugie dostalem od znajomego ktoremu gdzies tez udalo sie kupic. Druga sprawa PST omija slask,cos kiedys obilo mi sie o uszy ze ma byc jakis oddzial na slasku ale nic z tego nie bylo. Co do organizowania jakis zjazdow to slyszalem o firleju i chyba o 2 wykladach. Stowarzyszenie ktore zaklada loktot, oficjalnie nie istnieje a juz widac jego dzialalnosc, wedlug mnie jesli juz stanie sie pelnoprawnym Stowarzyszeniem mysle ze bedzie godne uwagi i wstapienia w jego szeregi. Moim zdaniem Slaska Grupa Terrarystyczna nie dzialala by dobrze pod skrzydlami PST, i cieszy mnie ze chca byc niezalezni.
    Wiec Loktok i spolka oby tak dalej

Już było wydawane czasopismo i co z tego wynikło? Jeden pilot i, zdaje się, 5 numerów. I koniec, nagle czasopismo zniknelo.
    Czasopismo „Terrarium” nie było wydawane przez PST. Było to pismo wydawane przez prywatną osobę. Jedyne co łączy wspomniane czasopismo i PST to autorzy większości artykułów, którzy pisali je po to by pisemko miało jakąś merytoryczną wartość i by utrzymało się na rynku. Autorzy pisali swoje artykuły właśnie dla dobra i rozwoju terrarystyki. Nikt nie wziął za swoją pracę złamanego grosza. Tak samo jak prenumeratorów, autorów również wydawca pozostawił bez słowa wyjaśnienia.

Wracając jednak do sprawy działalności PST zauważcie, że to nie Zarząd decyduje o działaniach. Wszystkie inicjatywy pochodzą od członków organizacji.

Trudno mi się wypowiadać na temat działalności PST w innych regionach kraju, ale parę słów o własnym podwórku mogę powiedzieć. Na Lubelszczyźnie, która nie jest takim zagłębiem terrarystycznym jak np. Śląsk, działamy dość prężnie. Jest tu kilkunastu aktywnych członków którym zależy na tym by coś dobrego robić. Organizujemy zloty, spotkania, akcję odłowu Żółwi czerwonolicych, wykonaliśmy zbiornik wodny do ich przetrzymywania, organizujemy akcję dydaktyczną dla dzieci i młodzieży, nawiązaliśmy współpracę z GEF-em, Wojewódzkim Konserwatorem Przyrody, Parkami Narodowymi itp. Wszystko co robimy poświęcając swój czas, a często również prywatne pieniądze, robimy dla sprawy a nie chwały. Nikt się nie zastanawia kto będzie zbierał laury, bo tu chodzi o dobro przyrody.

Wszelkie nasze działania są zgodne ze statutem PST i nie musimy za każdym razem pytać o jakąkolwiek zgodę. Natomiast w wielu przypadkach przydaje się wsparcie Zarządu. Jednym słowem łatwiej jest nam coś robić będąc pod egidą PST.

Spotykam wiele zarzutów iż w pewnych regionach PST nic nie robi. No a jak ma coś zrobić jeśli w danym rejonie nie ma aktywnych członków organizacji? To właśnie od zwykłych członków zależy aktywność i działania na danym terenie, a nie od Zarządu.

co do zmiany wladz to nie wydaje mi sie zeby to bylo taie proste zeby zmienic wladze w PST i wprowadzic tam swoich przedstawicieli
    Nie jest to wcale trudne. Statut jest dostępny na stronie www.pst.org.pl PST jest organizacją demokratyczną i na członka Zarządu może kandydować każdy.

Co do dwóch stowarzyszeń i zdrowej konkurencji to owszem, zgadzam się. Tylko w czym tu konkurować? Gdyby chodziło o jakąś działalność gospodarczą, jakieś usługi itp., to i owszem. Jednak w przypadku działań dla dobra terrarystyki ludzie aktywni, z pomysłami i chęcią działania powinni się łączyć i współpracować. To moje prywatne zdanie.

Witam !
    Kochani terraryści. Jest poza dyskusją czy wolno ! Zakłdajcie stowarzyszenia i działajcie . Na naszym etapie rozwoju terrarystyki o konkurencji nie ma mowy . Należy dzielić się doświadczeniami i pomagać innym . Jak się wkurzę to założe stowarzyszenie bis w Warzsawie kto mi zabroni !!!
    Pozdrawiam wszystkich pradziwych miłośników terrarystyki
    Stanisław Laskowski

Witam serdecznie!
    Chciałbym wyrazić swoją opinię na ten temat.Osobiście uważam, że stworzenie nowej prężnej grupy przez LOKTOKA mogłoby zmobilizować do jakis działań grupę PST.
    Czym więcej takich inicjatyw tym polska terrarystyka będzie rozwijać się prężniej, będą pojawiać się co raz to nowe pomysły, a co za tym idzie będziemy bogatsi o nowe doświadczenia.
    Serdeczne pozdrowienia, Kuba17.

Żyjemy w kraju w którym chyba już wszyscy doceniają profity płynące dla społeczeństwa z takiego zjawiska jak konkurencja, niestety ciągle próbuje sie skrytykować nasze (Śląskiej Grupy Terrarystycznej) działania, twierdząc że powinno nam wystarczyć PST. A co PST zrobiło dla nas (śląskich terrarystów)?
    SGT zorganizowała wykład, pierwszy, bo będą kolejny zoprganizowaliśmy go za swoje prywatne pieniądze, wydaje mi sie że te 40 osób które na nim było (i nie zapłaciło za to grosza) były z tego faktu zadowolone, nie rozumiem więc dlaczego co jakiś czas wraca na forum temat sensowności zakładania kolejnego stowarzyszenia. Drodzy koledzy z PST nie bójcie sie, róbcie swoje a nas zostawcie w spokoju

dr Robert
    Guest

Niestety nadal nie zostało wyjaśnione dlaczego właściwie powstaje nowe stowarzyszenie. Zamiast argumentów ogólnikowe najeżdżanie na PST, a cóż takiego specjalnego PST powinno zrobić dla śląskich terrarystów ? Być może PST popełniło jakieś błędy, ale, żeby od razu zakładać nowe, konkurencyjne stowarzyszenie. Mam przykre podejrzenie, że chodzi o personalia. To nie nazywa się konkurencja tylko "polskie piekiełko". Rozumiem, że Górnoślązacy czują się na tyle odrębni od reszty, że muszą mieć własne górnośląskie stowarzyszenia. Ja uważam, ze lepiej skupić siły w jednej organizacji podając za przykład miejsca w Europie, gdzie tak zrobiono. Można założyć 10 organizacji terrarystycznych, nikt nikomu tego nie zabrania, tylko po co ? Moim zdaniem wystarczy jedna, za to prężna, z oddziałami terenowymi i w przyszłości sekcjami o różnych zainteresowań.

Uprawnienia umieszczania postów