-
niepokojące objawy
Witam
Od przeszlo tygodnia jestem posiadaczem weza smugowego i jak pisalem w watku "podziemny waz" gad ciagle sie zakopuje i praktycznie nie spedzil z wlasnej woli nawet 10 minut na powierzchni.Odjąłem troche torfu bo rzeczywiscie bylo tego dobre kilka centymetrow ale waz wciaz sie zakopuje z ta roznica ze lezy teraz na gołej szybie dna terrarium. W dodatku zakopuje sie w rogu terrarium i to w miejscu najslabiej dogrzanym gdzie panuje temperatura niewiele ponad 20 stopni. Wczoraj wieczorem po wzieciu weza na rece zauwazylem dziwne zachowanie a mianowicie co chwila dalo sie zauwazyc takie "mlaśnięcie" polaczone z lekkim otwarciem pyska, wydaje mi sie ze to moze byc kichanie, choc trudno mi okreslic bo nigdy nie widzialem jak waz kicha aha i co jakis czas leciutko rozwierał połowe pyska na chwile.Wiem ze w sytuacji zaziebienia weza nalezy podniesc mu temperature i czekac, jednak wszystko komplikuje fakt ze ciagle siedzi pod ziemia w najzimniejszym kacie terra w dodatku na zimnej szybie. zamontowalem nad nim zarowke tak ze temperatura sciolki wzrasta do 30 stopni. Jak moge go przekonac do prowadzenia jednak nadziemnego trybu bo podejrzewam ze to jego przebywanie pod ziemia w nie za cieplym kącie terra, moze powodowac wlasnie przeziebienia. Bardzo prosze o porady i wskazowki odnosnie tej sytuacji (czy opisane przeze mnie objawy to rzeczywscie kichanie, czy moze co innego?) , bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc.
Aha dodam ze dzis mu zeszlo zmetnienie oczu.
Z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
-
Re: niepokojące objawy
Morze chce zimowania? Spuść temperaturę w terra do 20 stopni i czekaj. Jeśli za dwa dni nie wyjdzie to już nie wiem co możesz zrobić!
-
Te objawy wskazuja na przeziebienie :/
Czy jak oddycha to sfiszczy mu to poietrze ?
Czy z nosa lub pyska wydobywa sie jakis sluz ?
Jezeli tak, to na 100% przeziebienie
Powodowane to jestniedotrzymywaniem stalej temperatury na wlasciwym poziomie , albo gwaltowne jej skoki.
Najlepiej udac sie do weta, ale "obcykanego w gadach"
Nie obnizaj temp. jak radzi nasz forumowy "geniusz" P. C. (lol)
Wrecz odwrotnie, podnie ja.
-
przed 8 rano wlaczam zarowke i gasze przed godzina 20, w tym czasie panuje temperatura od 30 w najcieplejszym miejscu do 22 w najchlodniejszym, czy odpowiednio postepuję ? z tymze waz i tak ciagle siedzi pod ziemia.
-
Waz zrzucil wylinke ,wylazl w nocy i nie zaobserwowalem ani jednego takiego "mlaśniecia", dzis chwile go obserwowalem i takze to sie nie powtorzylo, moze po prostu zwiazane to bylo z zrzucaniem wylinki (luzowal na pysku czy cos w tym rodzaju), wyglada na to ze wychodzi tylko w nocy, tj. po zgaszeniu mu swiatla i spadku temperatury. Czy mozna by na przyklad ubic torf na dnie terrarium tak aby nie byl w stanie sie wkopac, zalecacie uniemozliwienie mu zakopywania czy tez pozwolic mu dalej bawic sie w dżdżownice? Chodzi mi glownie o to aby nie mial tam za niskiej temperatury.
-
Troszke dziwne z tymi malsnie ciami i otwartym pyszczkiem, ale ...........
Grunt ze wezyk czuje sie dobrze i ustapily te dziwne symptomy.
Jezeli nie chcesz zeby wezyk sie zakopywal, to moze uniemozliwic mu to przez zmniejszenie ilosci torfu/innego podloza ?
Jednak nie w ten sposob ze sciagasz warstwe do tak cienkiej ze wezyk sie nie da rady zakopac.
Wyloz moze w tym miejscu dno terra korkiem, okolo 5 mm grubosci.
Na to dopiero nasyp taka warstwe podloza zeby nie dalo sie w niej zakopac.
Nawet jak wygrzebie dziure , to nie bedzie lezal na golej szybie , tylko na korku, ktory jest izolatorem temperatury.
-
Tak zrobie, tylko czy korek nie jest narazony na gnicie czy zagrzybienie ze wzgledu na specyficzne warunki w terrarium, chodzi mi tu glownie o zraszanie terrarium?
Rzeczywiscie odkad zrzucil skore ani razu na powtorzyl sie zaden z symptomow przeze mnie opisanych i wreszcie zaczal wychodzic , jednak tylko wieczorem, gdy zgasze mu zarowke.
Dzieki za rade!
Pozdrawiam
-
To swietnie ze wezyk dochodzi do siebie
Nie ma to jak zdrowy pupilek
Korkim nie przejmowalbym sie, raczej nie powinien gnic ani nic z tych rzeczy.
Wiele osob wyklada matami korkowymi terra wewnatrz i podwyzszona wilgotnosc im nie szkodzi.
Sprobuj na poczatek wlozyc tylko kawalek, w tym miejscu co sie zazwyczaj zakopuje i patrz na efekty.
Wydaje mi sie jednak ze korek dobrze to zniesie.
-
Re: niepokojące objawy u myszy
Dzieki za rozwiazanie wszystkich moich problemow.Na 100% skorzystam.
Uprawnienia umieszczania postów