Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: towarzystwo dla ponczosznika

towarzystwo dla ponczosznika

Witam

Wiek ktos moze jakie gatunki wezy , gekonow , agam mozna trzymac w jednym terrarium z ponczosznikiem.

Z gory dzieki za informacje.

Pozdrofka

dr Robert
    Guest

Re: towarzystwo dla ponczosznika

Na pewno nie żadne jaszczurki. A z węży chyba najlepiej kilka osobników tego samego gatunku. Będą z tego może dzieci i terrarium nie wygląda jak w objazdowym zoo (jeden żółw, jeden wąż, jedna papuga, jedna małpa...). Z innych gatunków węży wchodzą w grę inne gatunki pończoszników, ewentualnie północnoamerykańskie węże z rodzaju Nerodia lub europejskie zaskrońce (zaskroniec rybołów Natrix tesselata lub zaskroniec żmijowy Natrix maura) - czyli węże płazo- i rybożerne bo te mają podobne trochę środowisko życia do pończoszników i pochodzą z tej samej strefy klimatycznej i ten sam pokarm.

tomek m
    Guest

a co myślisz o węzy trawnym + pończosznik??

o tym wlasnie myslalem ale trawny wymaga troche innego srodowiska

Trawny nie bardzo, ale inne (lub ten sam) gatunki pończoszników jak najbardziej, zaskrońce to węże o innych gabarytach, za duże jako towarzystwo dla pończochów.

Cahir

dr Robert
    Guest

No..., Natrix maura na pewno nie jest za duży. Wiele gatunków pończoszników przerasta go rozmiarami. Poza tym nie wiemy do jakiego pończosznika potrzebne jest to towarzystwo. Wszak to prawie 30 gatunków, a Thamnophis gigas może mieć ponad 1,5 m czyli więcej niż nasz zaskroniec !

Dokonałem pewnego uproszczenia i założyłem, że dla gatunku ...sklepowego. Więc ilość możliwości znacznie się zawęża. Poza tym przy tej samej długości co zaskrońce pończoszniki to dalej sznurówki - i to miałem na myśli pisząc o gabarytach.

Pozdrowienia
    Cahir

Uprawnienia umieszczania postów