-
podziemny wąż
Witam
Od 22 godzin mam węża smugowego, w terrarium temperatura w zaleznosci od miejsca waha sie od 20-32 stopni, wilgotnosc ok. 60%.
Wąż od chwili wejscia do terrarium przebywa caly czas zakopany pod ziemią (torf z kostką kokosową) i jeszcze ani na chwile z niej nie wyszedl. 2 razy wygrzebałem go i wziąłem na chwile na ręce, potem po wpuszczeniu uciekal w róg terra (chowal sie za przeszkodą) i po chwili uciekal pod ziemię. Sądze, ze jeszcze jest nie przyzwyczajony do terrarium i wystraszony, aczkolwiek na rekach byl dosc spokojny, ani razu nei probowal kąsać.Czy ktoś spotkał sie moze z takim zachowaniem węża, czym to moze byc spowodowane i jesli to tylko wynik zamieszkania w nowym miejscu to ile moze trwac takie zachowanie.
Z góry dziekuje za wszelka pomoc.
Pozdrawiam!
-
Re: podziemny wąż
Odpowiedz jest tylko jedna : Sprzedawca wcisnal Panu dzdzownice.
Pozdrawiam mikiego i wszystkich terrarystow!
Niech moc bedzie z nami.
-
ujmij tego torfu ja mialem to samo ze swoja zbozowka i podzialalo kreci sie po terrarium wieczorkiem jak najeta
-
Dzieki za rade, tak zrobie.Teraz go wzialem na rece troche i potem po wpuszczeniu wreszcie zaczal zwiedzac terrarium.Mozesz mi jeszcze powiedziec czy znasz jakis patent na zabezpieczenie zarowki, czy slyszales aby waz sie o nia poparzyl, bo wydaje mi sie ze gdy sie do niej zblizy to raczej poczuje zbyt wysoka temperature i sie wycofa, no ale wiadomo strzezonego... tak wiec myslalem o opleceniu jej jakas drobną siateczką ktora by nie pozwalala na zetkniecie sie z nia weza, tylko probowalem sie rozgladac za czyms takim i nie bardzo moge znalezc, moze znasz jakis "materiał" z ktorego mozna by uzyskac taka siatke?
I czy do basenika i do zraszania nadaje sie przegotowana woda (ochłodzona oczywiscie) ?
Wybacz moze nieco infantylne i ignoranckie pytania ale jak napisalem jestem poczatkujacym i w zwiazku z tym powstaje wiele dylematow nawet w - z pozoru - jasnych sprawach.
Pozdrawiam
-
vco do wody to jest taka najlepsza.wiadomo kazdy sie musi dowiuedziec lepiej zeby sie pytal glupich rzeczy niz mam na tym cierpiec zwierzaczek co do zabezpieczenia zarowki wystarczy jakas oprawka ja niestosuje niczego jak wiekszosc ludzi
-
Ja mialem tak z boa. Też się zakopywal tyle że w trociny.
Podnioslem mu temp. w terrarium i zmienilem podloże i już się nie zakopuje -bo i nie ma gdzie:-)
Siedzi albo na konarach albo w basenie.
Uprawnienia umieszczania postów