Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jaki najlepszy ???

Jaki najlepszy ???

Jaki wąż jest najlepszy na tego pierwszego ko mi pomorze wybrac
    z:
    -Wąż zbożowy (Elaphe guttata Linnaeus
    -Wąż mahoniowy (Boaedon fuliginosus Boie
    -Wąż czteropasiasty (Elaphe quatuorlineata Lacepede
    -Wąż amurski (Elaphe schrencki Strauch
    -Pyton królewski (Python regius Shaw
    jaki jest ten najlepszy i naj milsz dla człowieka

Re: Jaki najlepszy ???

nie znam sie za bardzo na wezach ale wiem ze pytony krolewskie sa czasami problematyczne (chodzi o to ze nie chca przyjmowac pokarmu )ja mam zbozowke i jestem bardzo zadowolona

Zbozowy

Wiesław Pyć
    Guest

Witam
    Widac ze jestes "bardzo" poczatkujacy,

Po pierwsze, wszyskie weze ktore wymieniles sa tak samo "miłe" [i w dotyku i z natury]

Po drugie, wszystkie te weze sa uznane jako dla poczatkujacych, wiec nie sprawiaja duzych klopotow. Poza tymi ktore wymieniles sa weze takie jak:

-Wąż chiński (Elaphe taeniura)
    -Wąż smugowy (Elaphe Obsoleta)
    -Wąż królewski (Lampropeltis triangulum)

ktore z pewnoscia nadaja sie dla ciebie.

Teraz zaczne pisac "poemat" na temat tych wszystkich wezy.

-Elaphe guttata - jest to waz spokojny, nie drogi, nieklopotliwy, niewymagajacy, dosc czesto sa problemy z karmieniem (na poczatku jego hodowli i gdy waz jest maly) ,natura "stworzyla go dla poczatkujacych"

-Boaedon fuliginosus - spokojny, tani, malo wymagajacy, dobry dla ciebie (reszta info jest na stronie)

-Elaphe quatruolineata - lagodny, ladny, jest to jeden z wiekszych wezy z rodzaju Elaphe

-Elaphe schrencki - jest to waz dla "nowych w tym fachu", mily itd.

-Python regius - jest maly pyton, jest troche bardziej klopotliwy niz poprzednie ze wzgledu na jego wrazliwosc na choroby i kaprysy takie jak niechec do jedzenia przez rok, radze dobrze zapoznac sie z jego "obsluga"

-Elaphe teaniura - jest to najwiekszy przedstawiciel rodz. Elaphe mierzy do 270cm (frisey), jest zarloczny i zazwyczaj nie ma problemow z jego karmieniem, terrarium z duza iloscia galezi poniewaz zyje na drzewach przez wiekszosc zycia, dobry waz dla ciebie.

-Elaphe obsoleta - dobry waz dal poczatkujacych dobrze zbudowany, terrarium z duza iloscia galezi poniewaz zazwyczaj przebywa na drzewach, spokojny ale czasem kasliwy.

-Lampropeltis triangulum - waz spokojny, nieduzy, jest podobny do wezy koralowych , wszystkie inne info masz na stonie

Przedstawilem ci ten weze w ogromnym skrocie, teraz ty wybierasz, wybierz jakiegos tych i bedzie dobrze, lecz przed kupieniem musisz sie dobrze zapoznac z ich wymaganiami i obsluga.

Nara!

Paweł Cieślicki
    Guest

Chyba najlepszy z tych co wymieniłeś jest wąż zbożowy.
    Udane chodowli.

waz tajwanski elaphe guttata jest spoko tylko czasami moze mu troszke odbic zazwyczaj na wiosne i moze cie troszke nastraszyc (delikatnie i bezbolesnie ugrysc) ale bardzo go polecam

Sorry snaak ale wąż tajwański to nie elaphe guttata tylko elaphe taeniura frisey to jest podgatunek chińskiego a nie zbożówka.

A osobiście polecam elaphe taeniura,łagodny i bardzo ładny.

sorki stiw pomylilem sie mialem dlugo zbozowke i myle sie czesto ale dzieki za korekte sorki jak kogos wprowadzilem w blad a co do lagodnoci to roznie bywa napewno zalezy to od danego sobnika pozdrowienia

Wiedzialem,że się pomyliłeś ,sam przeciez masz taeniura i wiesz co hodujesz.Nic sie nie stało następnym razem Ty mnie poprawisz jak będzie trzeba.A co z tą łagodnością to faktycznie różnie bywa,akurat mój jest bardzo łagodny ale od znajomego bywa trochę agresywniejszy.Chociaz to nic nie szkodzi

Zdzisiu
    Guest

ogrodowy

pozdrow

Uprawnienia umieszczania postów