-
ZIMOWANIE WĘŻA
Witajcie ! Mam pytanie czy jak wąż już od dwóch tygodni jest w trakcie zimowania ,ma obniżoną temperaturę a widzę że szykuje się do wylinki bo mu zmętniały oczy to czy zostawić go w takiej temperaturze jak jest.Z góry dzięki za odpowiedz.
-
Re: ZIMOWANIE WĘŻA
Zostaw go w spokoju daj działac naturze.
-
Re: ZIMOWANIE WĘŻA ----pytanie
Panie WICIU wąż jest w czasie zimowania.Jest jakby to powiedzieć zastały , ospały, nieruchliwy. To czy będzie miał siłę pozbyć się samemu swojej wylinki ?. Jak pan sadzi?
Wydaje mi się że w czasie zimowania wąż nie powinien przechodzić wylinki.
Bo jeżeli nie będzie mógł tego uczynić , to może mu sie zrobić na tej skórze jakiś grzybica. Jak pan sądzi?
Proszę o odpowiedż, jak nie dla mnie to przynajmniej dla STIW'A
Z góry dziękuję.
-
Przypuszczam, że jest to tzw. płytkie zimowanie (niestety nie wiemy co za gatunek i w jakiej siedzi temperaturze), a nie prawdziwa hibernacja (czyli poniżej +5 stopni Celsjusza). Jeżeli to tylko niewielkie obniżenie temperatury to na czas wylinki warto ją nieco podwyższyć. A po wylince z powrotem obniżyć.
-
Jest to wąż tajwański.W terrarium ma tylko lekko obniżoną temperaturę czyli tak jak napsał dr Robert jest to płytkie zimowanie dlatego skorzystam z rady i podwyższę mu temp. na czas wylinki a potem znowu trochę obniżę.dziekuję za poradę
-
Wiciu jak zwykle musi sie gdziesz wpierniczyc !!!!!!!! Czmu nie odpowiedziels wicu na post krzysztofa ???
Widze wiciu ze z ciebie jest jakis wielki hodowca, masz za wielkie mniemanie o sobie.
POZDRAWIAM ADEMAR
Uprawnienia umieszczania postów