Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: jak rozpoznać płeć u pytona królewskiego

jak rozpoznać płeć u pytona królewskiego

Mój regius ma 3 lata ale niestety nie wiem czy to chłopiec czy dziewuszka a chciałbym mu sprawić partnera. Może ktos dysponuje fotką na której są dwa pytony królewskie odmiennej płci w jednakowym mniej wiecej wieku, na której było by widac różnicę.Wiecie o którą część ciała mi chodzi hihi Jest to dla mnie bardzo ważne.
    Z góry dzięki.

pylius
    Guest

Re: jak rozpoznać płeć u pytona królewskiego

czesc.
    U pytonów krolewskich sa wyraźne pazury odbytowe (u samców) i chyba bez problemu rozpoznasz po tym pleć.
    Mam gdzies fotke dokladną rozpoznania u regiusa plci , postaram sie ją znalesc.

nie wiem nie znam sie ale w opisie gatunkow na terrarium jest napisane ze u pytonow krolewskich nie wystepuje wyrazny dymorfizm plciowy

Tez bylem zainteresowany tym problemem ale podobno tylko i wylacznie zajrzenie do "srodka" przez weta daje 100% pewnosci

pylius
    Guest

ja sie z tym nie zgodze trebik .
    Dybcio nie mam tej fotki , zaraz jeszcze poszukam w necie .

pylius
    Guest

oto Twoja fotka - samica , samiec ma wieksze pazurki.

Opis jest chyba czytelny i niestety z oznaczeniem płci sa problemy u tzw. pytonów "krótkoogonowych" (np. P. regius, curtus, anchietae) jedną z pewnych metod jest sondowanie o tym tez jest w opisie tak na oko trudno ocenic bo pazury nie wystarcza jeśli to trzyletni osobnik to powinno juz byc widac u samca poszerzenie nasady ogona dobrze sie przypatrz bo samica ma równy zbiegający się ku koncowi ogon , który jest też krótszy niz u samca ale tu musisz miec porównanie.
    powodzenia
    Pozdrawiam

pylius
    Guest

fakt , dla kogos kto pierwszy raz okresla plec nie bedzie to jasne.
    Niestety nie znalazlem fotki porownujacej .

Uprawnienia umieszczania postów