-
Agnieszka Ogrodowczyk
Guest
Re: pytanie do lek wet
A ja polecam Frontline. Na pewno nie jest szkodliwy, a skuteczny. Ale pryskanie Frontlinem to jest likwidowanie efektu, nie przyczyny. Trzeba, wyrzucic podloze, wypryskac terrarium, zeby zabic to co ja zasiedla i wstawic nowe "meble" ale tez wyjalowione. Przy okazji w mchu tez jest zawsze duzo roztoczy lub ich jaj, co daje taki sam efekt.
Jesli roztoczy nie jest duzo to radze porzadnie zajac sie terrarium, a z weza to mozna je zmyc (ciepla woda i kawalek szmatki - na pewno nie szkodliwe).
-
Dobór leku zależy od lekarza i jego doświadczeń. Dla mnie Frontline (podobnie jak Globol - (max dawka 4 cm x 4 cm powierzchni płytki na 30 litrów poj. zbiornika!!!!!) (dichlorfos!!!!) jest niepewny (z doświadczenia) szczególnie dla małych jaszczurek i młodych zwierząt. Dodatkowo przy używaniu iwermektyny nie demoluje się terrarium - jeśli inwazja pasożytów nie jest duża spryskanie jednorazowe podłoża, gałęzi, wykładziny korkowej odpowiednim roztworem wystarczy. Zabieg można powtarzać co tydzieć ( nie więcej niż 3 tygodnie). Dobrze jest również podnieść wilgotność w zbiorniku a zwierzę og czasu do czasu kąpać w ciepłej wodzie lub w inny sposób mechanicznie usuwać roztocza.
Reasumując lekarz w przypadku gadów powinien zawsze wybierać optymalne i bezpieczne rozwiązania mając przede wszystkim na względzie bezpieczeństwo zwierząt oraz zaistniałą sytuację. Ja zaczynam od iwermektyny - jeśli nie skutkuje - odtrzejsze śrofki z "demolką" terrarium włącznie.
-
Re: Młody Pyton Tygrysi - dziwne objawy!!!
Patrząc na Twój opis tych stworzonek to na 99% są to roztocza.Ja miałem podobny problem kilka lat temu gdy kupiłem węża okazało się że razem z przyległościami tj.roztoczami które są bardzo widoczne szczególnie wieczorem .Wyglądają jak czarne lub czerwone(gdy są najedzone)kropeczki.Mnie polecono 1% roztwór Neguvonu ale nie mocniejszy!Podłoże jak i wszystkie "mebelki" oczywiście oprócz roślin możesz umieścić w piekarniku w temp. 200 stopni C na około 15 minut z pełną gwarancją że nic nie przeżyje.Terrarium dokładnie posprzątaj i spryskaj roztworem.Jeżeli masz worek terraryjny to zmocz go w roztworze żeby był wilgotny ale żeby z niego nie ciekło i wsadź do niego węża na całą dobę(zamiast worka może być poszwa na poduszkę w wypadku dużego węża lub bawełniana skarpeta gdy mamy malca.Powtórz to trzykrotnie w odstępie 4-dniowym.Nie powinieneś mieć więcej problemów z roztoczami.Co do tej "białej kaszy" na ciele to Ci nie pomogę ale bardzo gorąco polecam książkę którą możesz ściągnąć przez Internet z Amazon lub innej księgarni wysyłkowej "What s Wrong with My Snake?.Tam znajdziesz praktycznie wszystkie dolegliwości Naszych milusińskich.Można powiedzieć że ta książka uratowała życie mojemu pytonowi królewskiemu ponieważ nasi weterynarze znają się jedynie na kotach i psach agdzie robi się zastrzyki wężowi to jest dla nich czarna magia nie mówiąc już o chorobach bakteryjnych skóry.Polecam się na przyszłość i jeszcze jedno rób lepsze zdjęcia bo na tym nic a nic nie widać.
-
Wielkie dzieki za rady!!!
Postaram sie pozbyc tych roztoczy... ale juz nawet sie polepszylo bo nie jest ich juz tak duzo!!
Pozdrawiam
Lord_Leoric
PS: A co do zdjecia to niestety lepszej jakosci nie moglem zrobic... za slaby sprzet ;-)...
-
Wracajac do roztoczy to juz zniknely... Nie wiem czy mam sie cieszyc czy obawiac sie najgorszego bo ten nalot na skorze wciaz jest... moze to on jest przyczyna znikniecia roztoczy?
Nie wiem co zrobic...
Czy czekac az waz zrzuci wylinke i wtedy sie okaze czy ten nalot to sprawa wylinki czy to cos innego...
Czy moze mam teraz uzyc jakiegos preparatu anty grzybowego??
Co mam robic??
Pozdrawiam
Lord_Leoric
-
Hm, niewiele widze na zdjeciu . te pchły to roztocza ma sie rozumieć.
a dziwny osad na ciele to może być kamień z wyschnietej wody. choroba wykluczona.
( nowy ) aksol
Uprawnienia umieszczania postów