Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Młody Pyton Tygrysi - dziwne objawy!!!

Re: pytanie do lek wet

Wielkie dzięki za odpowiedź.
    No tak, ten lekarz bardziej znał się na alergiach niż na zwierzakach.

Bialy nalot na skorze weza (a nie zmetnienie calej skory) to grzybica .. Boa mojego kolegi to mial. Pomogly srodki przeciwgrzybiczne przepisane przez weterynarza.

Jarek Zajączkowski
    Guest

Byłbym ostrożny z tak jednoznaczną diagnozą............ zbyt duża powierzchnia. Grzybica skóry zaczyna się od małego ogniska i rozprzestrzenia się od środka. Proces jest raczej długotrwały i nie możliwy do nie zauważenia wcześniej. Zmętnienie przy wylince niekoniecznie obejmuje całe ciało węża równocześnie (szcz. przy niedoborze witamin). Rozstrzygnięciem będzie badanie laboratoryjne zeskrobin - konieczna wizyta o lekarza. On też zdecyduje o leczeniu -

Lord_Leoric
    Guest

To w takim razie skontaktuje sie z lek. wet. i dam mu do przebadania ten dziwny nalot na skorze... mam nadzieje , ze to nie grzybica... chociaz na wylinke mi to niewyglada.
    Za wszystkie rady bardzo dziekuje... i mam nadzieje ze moze znajdzie sie jeszcze troche , poniewaz mam zamiar przeprowadzic węza do nowego terrarium a nie chce by i w nim zalegly sie jakies robaki czy grzybica!!

Pozdrawiam

Lord_Leoric

Oj niezły z Ciebie Lord że Ty roztoczy nie umisz rozpoznac !! Popraw się bo na zjeżdzie we Wrocku twoja buźka była obiecująca czytaj pytaj by zwierzaki mniej cierpiały.
    pozdrawiam
    Nie martw się niebawem (za miesiąc na pewno przed koncem roku) na rynku nowa książka o dusicielach w terrarium to wiecej się dowiesz.

do dr Jarka - ja oczywiscie nie jestem weterynarzem - to byl bialy nalot, jakby mąka - nie zmatowienie tylko cos co zostawalo na palcach. Wygladalo identycznie jak na zdjeciu. Weterynarz powiedzial, ze grzybica przepisal lek i pomoglo ...

Jarek Zajączkowski
    Guest

Nawet najlepsza książka nie zastąpi lekarzy.....

Jarek Zajączkowski
    Guest

Próbuję to wyjaśnić.
    Najpierw fakty:
    Przed wystąpieniem białego nalotu wąż długo siedział w basenie. Najczęściej wygląda to tak, że pławi się w nim pozostając w bezruchu nie do końca zanurzony. Jeśli nad basenem znajduje się lampa grzewcza (choć nie koniecznie) skóra na grzbiecie ulega przesuszeniu - a na pewno jej wilgotność się różni od wilgotności skóry zanurzonej. Pamiętając o procesach wylinkowych - pojawienie się płynu surowiczego w warstwie kom naskórka - oddzielających "starą skórę" od "nowej" można przypuszczać, że na obszarach przesuszonych płyn surowiczy ulotnił się wsześniej (parowanie) - być może za wcześnie co spowoduje np. (choć nie musi) kłopoty ze zrzuceniem wylinki.
    Przypadek znajomego Alicji - zastosowanie jakiejkolwiek maści nawilża długotrwale skórę - i w opisanym przypadku - nie ważna jest substancja lecznicza - istotna jest wazelina - tzw vehiculum większości mazideł.
    Tak czy inaczej lekarz pomógł - choć mógł nie wiedzieć na jakich zasadach. Jedynie kwestia ceny - pudełko wazeliny kosztuje 2 zł tubka Clotrimazolu 20 zł.
    Jest jednak pewne niebezpieczeństwo - w przypadku grzybicy często stosuję jodynę (wyśmienity środek p. bakteryjny i p. grzybiczy) - jeśli to nie grzybica jodyna wysuszy skórę jeszcze bardziej powodując w 100% kłopoty z wylinką. Włąśnie leczę dwa pytony królewskie z klasycznej grzybicy skóry - jeśli mi się uda zrobię zdjęcia i opublikuję.

Lord_Leoric
    Guest

Wybacz ze cie rozczarowalem...
    ale po raz pierwszy od 5 lat spotkalem sie z roztoczami u moich zwierzakach! Tak wiec dopiero teraz pozanaje te nie mile dziadostwo!!!

Pozdrawiam

Lord_Leoric

Re: Młody Pyton Tygrysi - dziwne objawy!!!

Ja na roztocza polecam płytkę Globol-u. Przy zbiornikach >200l wkładasz całą płytkę na 24h (pamietając o wyjęciu wody i nie spryskiwaniu) dzień przerwy i znowu 24h. Kurację powtarzasz po 7-10 dniach. Sprawdź Formum tematy roztoczy już się pojawiły kilkukrotnie.
    W
    ps cyklicznie pojawiają się identyczne pytania więc może warto stworzyć dział Q&A z najczęstszymi pytaniami i odpowiedziami?

Uprawnienia umieszczania postów