Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Karmienie węży wodnych

Re: Karmienie węży wodnych

Ryby karpiowate, zawierają w swoim mięsie enzym zwany thiaminazą , który jest katalizatorem rozkładu witaminy B (thiaminy). Karmienie takim mięsem prowadzi do powstania niedoboru witaminy B nawet , jeżeli mięsko jest podawane z dodatkami witaminowymi. Objawy niedoboru to: utrata koordynacji, kiwanie głową, utrata równowagi, anoreksja, osłabienie, konwulsje i śmierć. Przy wczesnym rozpoznaniu węża można z powodzeniem wyleczyć zmianą diety. Inne ryby zawierające thiaminazę to makrela, śledź i śledź pacyficzny. Podano za dr. Alan Francis (za zgodą).

Cahir

A ja czasami podaje także danio (różne gatunki). One też należą do karpiowatych. Czy podawanie ich od czasu do czasu nie zaszkodzi? I czy jako głównego pokarmu moge używać ryb piękniczkowatych (gupiki, molinezje, mieczyki itp.)?

Zmartwiła mnie ta wiadomość o szkodliwosci karpiowatych bo jak mi sie wydaje do nich należa gupiki i molinezje. Wiec bez satysfakcji dodam ze moje bazyliszki jedza rybki wyrzucone na mech z zachwytem i to wszystkie bez wyjątku. Jak sa głodne to wyłowią je z wody (12cm) i tez zjedza mimo ze złapanie rybki w wodzie to dla nich straszny wysiłek.

gupiki i molinezje należą do piękniczkowatych. No chyba że to jeszcze jeden odłam karpiowatych...

Przeglkądając książkę akwsarystycznę, upewniłem się że gupikli, molinezje itp. należą do odrębnej rodziny niż karpiowate (min. wszystkie brzanki, danio, tęczanki). Mozna je więc bez obaw podawać naszym pupilkom :-)

Łukasz U.
    Guest

Jestem pod wrażeniem chylę czoła szacownym kolegom. Nie miałem pojęcia o tych karpiowatych, ale mój zaskroniec (legalny, legalny żeby nie było) wcinał karasie aż mu sie "uszy" trzęsły. Żadnych problmów z tego tytułu nie było, ale cóż całe życie sie człowiek uczy.

Braki danej witaminy nie objawiają się w ciągu kiljku dni... Ale z czasem wąż mógłby Ci paść z tego powodu.

Dokładnie.

Syndrom braku witaminy B objawia się przy niemal wyłącznym skarmianiu mięsa zawierającego thiaminazę. Nie powinien wystąpić jeżeli takie mięsko jest dodatkiem do diety i enzym nie ma możliwości destrukcji witaminy B w całości podawanego pokarmu. Poza tym wszystkie awitaminozy objawiają się przy dłuższych i poważnych brakach, tak jak u ludzi.

Cahir

Uprawnienia umieszczania postów