Hej,

Zaczelam juz kompletowac sprzet do terrarium dla zbozowki. Kupilam zarowke Hagena day glo 50W bo sprzedawca powiedzial mi, ze daje promieniowanie UV. Tylko ze informacji po naszemu nie ma a po angielsku jest niewiele (prawie nic). Zdazylam sie juz zorientowac ze ta zarowka glownie grzeje. Powiedzcie mi prosze czy czy ta zarowka + mata grzewcza to nie bedzie zaduzo dla zbozowki (terra 80x40x45 - dl/szer/wys) i czy rzeczywiscie daje ona wystrzajaca ilosc promieni UV?
1. Jesli nie wydziela ona UV w niezbednej ilosci do wytworzenia wit.B przez gada, to jaka zarowke powinnam do tego kupic?
2. Pomijajac promienie UV, czy ta zarowka mi sie wogole przyda - tzn. czy sama mata nie wystarczy i powinnam dodatkowo zamontowac ta zarowke? Czy moge isc do klepu i zrobic awanture, ze wcisneli mi kit i zadac zwrotu kasy?
3. Jeli jednak powinnam ja sobie zatrzymac to gdzie ja zamontowac? Na zewnatrz terra czy wewnatrz? Jesli na zewnatrz to boje sie ze nie spelni swojej grzeczej roli albo ze terrarium peknie z goraca (terrarium szkalne). Jesli wewnatrz to czy gadzina sie nie poparzy? Ewentualnie jak ja zabezpieczyc?
4. Jak regulujecie temperature w swoich terrariach zeby nie dopuscic do przegrzania pupilka?

Podpowiedzcie mi cos prosze, bo czuje ze gubie sie w tym troche?

Z gory dziekuje i pozdrawiam,
Katerina.