Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: JADOWITE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ...

Piotr Smółko
    Guest

Re: JADOWITE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ...

No cóż jestem pod wrażeniem........mam tylko nadzieję ,nie będziesz
    jej dawał buzi , bo to przecież panienka !

Bruk
    Guest

Wg. ustawy o zwierzętach niebezpiecznych i jej niebawem nowelizacji wszystkie zwierzęta jadowite i "trujace" nie moga być trzymane w amatorskiej hodowli więć niestety łamiemy prawo i podlegamy karze grzywny lub wiezienia, niestety a moze na szczęście nie wiadomo na i le i za ile ciekwostka na liście jadowitych też są np. dziobaki (smace ) bo majaq kolec jadowy a więć dyskusja może przerodzić się w okno dla wyłapania posiadaczy tych gadów. Osobiście jestem przeciwnikiem trzymania tych gadów przez" żółto dziobów" zwłaszcza że na rynku pojawiają sie coraz jadowitsze gady - grzechotniki Crotalus i żmije afrykańskie Bitis a ti juz pewna śmierć i przez takiego jednego lub drugiego "szpanera" reszta terrarystów dostanie po piętach. wszystko dla ludzi ale dla mądrych ludzi.

zamiast wprowadzania ustawy niech wprowadza, cos jak kursy prawa jazdy konczace sie egzaminem, zdajesz dotajesz pozwolenie na hodowle np. jadowitych wezy

No tak ale to temat do dyskusji. Bo jak mi się ostatnio zagnieżdziły szerszenie to też muszę to zgłosić? Sam pomysł ograniczeń nie jest zły i go rozumiem. Ale przecież wszystkie dostępne w handlu ptaszniki również posiadają jad. Są jeszcze węże "warunkowo jadowite" oraz węże takie jak T.stejnegeri który pomimo tego iż należy do grzechotników nie jest szczególnie niebezpieczny. A co ze skorpionami? I wreszcie akwaria morskie -wszystkie rybki "akwaryjne" z rodziny skorpenowatych, ukwiały,
    itp. są przecież jadowite. Na rybę ognicę promieniopłetwą antidotum na jad uzyskuje się z jadu kobry. Te ryby są dostępne i częste w sklepach
    zoologicznych i każdy za ok 300 zł może je sobie kupić.
    W/g tej ustawy trzeba by ukarać wiele sklepów i wielu akwarystów.

Czy zostana zamkniete wszystkie pasieki ????

BIEDNI PSZCZELARZE............

ale dobrze im tak, po co tzymaja te JADOWITE paskudy.

a co sadzicie o kursach i egzaminach po ktorych uzyskuje sie pozwolenie ??

Kursy i egzaminy kto Ci to wprowadzi ...

Pozdr.
    Leny

Łukasz U.
    Guest

Co do pszczelarzy to rzeczywiście jest dziura w ustawie. Wywołała nawet niezły zament w parlamęcie. Co do egzaminów taki system lub podobny funkcjonuje w angli. Rozmawiałem z zaprzyjaźnionym hodowcom i tam wygląda to tak jak u nas karta wędkarska. Same uprawnienia wydaje odpowiednik naszej bodajrze gminy ale same egzaminy prowadzą organizacje zrzeszające terrarystów. Tylko nie są to czyste egzaminy tylko raczej zespół konsultacji, które mają nauczyć cie jak danego stwora pielęgnować. Sam papier nie jest pozwoleniem a raczej stwierdzeniem, że jesteś gotowy do zakupu. Jest też stwierdzeniem że przetrzymywanie przez ciebie danego zwierzęcia nie jest ryzykowne dla innych. Co więcej takie pozwolenie nie jest dane na zaś w każdej chwili może być cofnięte jeżeli warunki hodowli przestają odpowiadać standardą. I to nie koniecznie oznacza że trzymasz zwierze bez odpowiednich zabespieczeń ale np. zwierzak urusł twoje terrarium jest za małe i przetrzymywanie go w nim nie jest humanitarne. I albo kupisz większe albo zwierzak od ciebie wywendruje. Zły system?

fotki sa niezle:-) jestem wszoku!! hehe tez bym takiego chcial ale na węża to w chałpie mi nie pozwolą(chyba by się wszyscy wyprowadzili hehe ):-)

[RED-689]
    Guest

Lepszego dlugo by szukac ale.... to jest cywilizowany i rozwijajacy sie kraj. Z drugiej strony (chociaz moge sie mylic..). Anglia pomimo ze dala poczatek (tu z innej bajki..) psiakom ras bojowych pierwsza opowiedziala sie za kastracja i zakazem wwozu z innych krajow amerykanskiego pit bull terriera wiec moze nikt nie jest doskonaly....

Uprawnienia umieszczania postów