Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Jak zlapać wróbla?

KEKSA
    Guest

Re: Jak zlapać wróbla?

STRASZNIE MNIE TO ROZBAWIŁO , NIE GNIEWAJ SIĘ - WYSOKO WYSKO CZYĆ DO GÓRY

Hej Kosmitek piszesz ze dzikie myszy "nałykały" się słońca, a jeśli to nie słońce tylko trutka na myszy to co wtedy?

O co wam chodzi?
    Terrarystyka to taki rodzaj hobby iż różne udziwnienia typu łapanie wróbli, podawanie wężowi kochanych chomików,świnek morskich,białych myszek itp. to zupełnie normalna rzecz. Jak się to komuś nie podoba to niech się przerzuci na chodowlę kaktusów...
    Zasada jest taka że jeżeli chcesz podać wężowi wróbla lub gołębia to wybierasz okaz zdrowy. Dokarmiasz ptaszki tak by się najadły a jednego sobie odławiasz.

Łukasz U.
    Guest

Ludziska do k... nędzy, jak wogóle można rozmawiać o łapaniu czegokolwiek w celu skarmienia. Nie jestem jakimś oszołomam z ruchu zielonych ale to poprosu skandal. Kosmitek powinien zostać zbluzgany i zrównany z ziemiom, a opisy łapania wróbli wykasowane, Czy wszyscy tu poszaleli czy wy jesteście z innej gliny. Jak można w ogóle pomyśleć o łapaniu wrubli czy innych praków dla węża. Karmi sie węża gryzoniami czy tam jednodniówkami (świerzo wylęgnięte kurczęta najczęściej kogutki, bo nie przedstawiają żadnej wartości nie handluje sie nimi), ale nie łowi sie wróbli. Odłowić to można żółwia czerwonolicego bo zaśmieca naszą faune a nie wróbla. Co do poplacji wróbli i ich liczebności to odsyłam do publikacji z tego zakresu nie mam w tym momęcie przy sobie ale postaram sie odnaleść wydania i podać ich namiary, bo nie jest tak różowo jak sie wydaje, ale nie chce stawiać tez co do których nie mam potwierdzonych dowodów. Więc jak znajdę publikacje to zainteresowanych odeślę.
    A co do tragifarsy kosmitek jak chcesz szpanować posiadaniem słownika to zadaj sobie troszeczke trudu i zastanów sie co chciałem powiedzieć urzywając takiego słowa w takim kontakście. Ja nie potrzebowałem do tego słownika. Poprostu ludzie o pewnym poziomie intelektualnym używają języka barwniejszego celem lepszego wyrażenia emocji, które mimi targają.

Ta część jest dla mniej intelig. przepraszam inteligentnych inaczej. Temat zabrzmiał tragicznie bo osoba kochająca zwierzęta (terrarysta) łamie podstawowe zasady postepowania z nimi, a komiczne w swej tragiczności bo kilka dni wcześniej przepowiedziałem że już niedługo ktoś spyta właśnie o to o co spytał kosmitek.

Jedyne za co powinienem przeprosić to orty. wybaczcie ale jestem dysgrafem, szczególnie trudno mi pisać kiedy jestem wzbużony, a teraz jestem nawet przerażony.

Ta ciekawe Łukasz?
    A co powiesz ludziom którzy hodują np. sokoły. Jak taki człowiek wypuści
    drapierznego ptaka aby sobie polatał a po 3 min. sokół wróci z gołębiem
    w dziobie? A może nie podoba ci się równowaga na Ziemi? Lepiej idz krzyczeć pod kotłownie albo jakiś kombinat co zatruwa środowisko...
    Tak jest przyroda skonstruowana że te zwierzęta których jest dużo zawsze służyły za pokarm innym. Długo by o tym można było pisać.

Łukasz U.
    Guest

Noradarling Sokolnicy nie puszczają sobie sokołów ot tak sobie podobnie jak myśliwy nie strzela do czego popadnie. To troszeczke bardziej skomplikowane. Znam sie troszeczkę na sokolnictwie i wierz mi jest to sztuka która daje zwierzęciu takie same szanse jak myśliwemu to raz, dwa sokolnik nie poluje na przypadkowe ziwrzęta tylko na gatunki łowne, poza okresami ochronnymi. Zapraszam do lektury prawa łowieckiego to naprawde ciekawe. A nawiasem lepiej dobieraj argumenty. Ten naprawde nie jest najszczęśliwszy

Jak się znasz to napisz jakie ma szanse gołąb w zetknięciu z sokołem.
    Takie same jak szczur w konfrontacji z kobrą tzn. żadne.
    A to że pisze o ptakach to nie przypadek bo to bliscy krewni gadów.

Piotr Smółko
    Guest

Panowie , ta dyskusja to rozważania w rodzaju wyższości świąt Bożego
    Narodzenia nad świętem Wielkiejnocy ,trzeba trochę dystansu do świa-
    domych "prowokacji";teraz wyłącznie do wiadomości Kosmitka: do złapa-
    nia wróbla trzeba trochę ziarna,kawałek sznurka,tekturowe pudełko jak
    nie wiesz co dalej skontaktuj się ,chyba jesteśmy z tego samego miasta.
    pozdr.piotr

Swojego czasu Dr. Robert poruszył prowokacyjnie istotę problemu - czy być terrarystą jeśli się kocha zwierzęta. Ja, bez wchodzenia w szczegóły jestem za. Dyskutowany problem jest tematem pobocznym. Jeśli zadasz sobie pytanie czy chce być terrarystą to masz odpowiedz czy karmić żywym pokarmem czy nie (o oczywiście z pominięciem roślinożerców). A co do tego zabijania - to taka jest przyroda bardziej bezlitosna niż się wielu z nas zdaje. Nie wierzę tez, ze komuś sprawia satysfakcje patrzenie na samo zabijanie zwierzaka, poza satysfakcją ze nasz podopieczny zjadł swój posiłek, a wiec wszystko jest z nim w porządku lub cos w tym rodzaju. Osobiście nie lubię patrzeć jak zjadają swój pokarm moje jaszczurki a lubię patrzeć jak na nie polują (podobnie jak to robią w naturze) i mam satysfakcje ze są zdrowe i najedzone – to wszystko. Karmiąc ssakami mam dylemat estetyczny raczej niż etyczny stąd wolę karmić owadami często rybkami (karasiami - polecam). Sugestię nawiązującą do faszyzmu pominę bo nie jest to odpowiednie forum.

Nook – może i w przyrodzie mogą uciec – ale te, które my dajemy są akurat tymi, które nie uciekły, statystycznie rzecz biorąc, ich rodzice zostali złapani a wiec i one by się nie narodziły. Czyli teoretyczni w ujęciu genetycznym są potomkami osobników, nieprzystosowanych wlasciwie .

Wróbla bym łapał przy pomocy podbieraka do rybek (żywca) zawieszonego nad ziemia - tak aby pociągnięcie sznurka powodowało jego spadek.

Niezła odpowiedz.

Uprawnienia umieszczania postów