Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Zimowanie węży......?? HELP!

Re: Zimowanie węży......?? HELP!

Witam,
    jak można dawać jeść wężom w czasie zimowania??!-chyba łyżeczką do pyszczka,ale trzeba im zawiązać śliniaczki bo są mało ruchliwe i mogą nie chcieć jeść w tej temperaturze.
    Pozdrawiam

Jeżeli ktoś mieszka w bloku gdzie jest 30 mieszkańców w piwnicy mieszkają szczury, muszy i koty to gdzie można zimować węża (mam zborzówkę).

najlepszym wyjsciem jest piwnica
    ja tok zawsze robie !!!!
    nie przejmuj sie

Hej!
    Ja swoje gady zimuję w szklarni, ale mam do niej dostęp.
    Piwnica, o ile nie jest tam za ciepło jest OK. Myszy i szczury? Trzymam gady w akwarium lub plasikowym pojemniku. Jeśli masz drewnianą skrzynkę to też wystarczy. Te gryzonie nie będą aż takie chętne do nich. Na wszelki wypadek postaw obok kilka łapek. Na dwa tygodnie przed zimowaniem nie karm węża, zrób mu kilka letnich (25 - 30 C) kompieli (wtedy ładnie się wypróżni). Stopniowo obnizaj temperaturę, np. z 28 do 15 - 18) przez te dwa tygodnie i skracaj dzień (gaś szybciej i zapalaj później światło). Po tem wsadź do pojemnika na zimowanie powiedz dobranoc i cześć. Dobrze jest napchać mchu i regularnie go zwilżać! To ważne aby była wilgoć, ale ważne też żeby nie stało w wodzie. Zagladaj co parę dni, ale raczej nie poruszaj terrarium, nie pukaj itp. Jak najmniej przeszkadzania i zaciemnienie. Będzie OK.
    Jeżeli nie będzie dokładnie wypróżniony (na czczo) to treść przewodu pokarmowego moze zacząc gnić a to będzie konieć. W trakcie zimowania gady nie trawią a ich metabolizm jest bardzo niski. Młodych gadów zwykle się nie zimuje w pierwszym roku.
    Pozdrowienia

Cześć
    To tera ja powiem...

Zimowałem zaskrońce zwyczajne /natrix natrix/wiele razy.
    Robi się to w b.łatwy sposób. Trzeba węża umieścić w lekko wilgotnym
    podłożu /ja używałem trocin/ i zamknąć go w pojemniku z otworami
    wentylacyjnymi na samym dole lodówki tam gdzie trzyma się warzywa.
    Hibernacje przeprowadzasz stopniowo od górnej półki do tej dolnej.
    Nie zamrażalnik!!!

Raz w tygodniu zaglądasz do pudełka i patrzysz w jakiej kondycji
    jest wąż -jeżeli jest poruszony i nie jest w letargu to przerywasz
    hibernację ale stopniowo -po prostu przenosisz węża po mału na coraz
    wyższe półki w lodówce.

pozdrawiam
    noradarling

chyba nizej nora ??

Mam pytanko: mam boa constrictor'a (samca) czy musze koniecznie "pozwilić mu" na zimowanie, czytałam że jeśli nie ma się zamiaryu dopuszczać samca do samicy to nie trzeba ich zimować, ale czy napewno ?

Krycha_Siedlce
    Guest

Witam
    NIe jestem doswiadczonym chodowcą ale uwazam ze jezeli nie chcesz miec bobasów to nie musisz zimowac, a na przyszlosc jezeli bedziesz chciala miec mlode to pamietaj ze nie mozesz zimowac w pierwszym roku ich zycia. Nie mozesz rowniez zimowac osobnikow chorych lub slabych.
    Zycze udanej chodowli

Krycha_Siedlce
    Guest

Mowiąc "ich zycia" mialem na mysli węże

Mala Mi
    Guest

a czy zaskronca trzeba zimowac???? nie mozna poprostu mu dac zyc normalnie??? przez caly rok?????
    pozdro.

Uprawnienia umieszczania postów