Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: PATYCZAK? MODLISZKA? ...?

Mieszany widok

nefremenu
    Guest

PATYCZAK? MODLISZKA? ...?

Witam !!!
    Mam do was serdeczną prośbę:
    Muszę zrobić pracę na biologię o wpływie temperatury i wilgotności na rozwój i wzrost ... no właśnie !!! Początkowo miał to być ptasznik ale z nim już nie zdążę. Muszę porównać dwa zwierzaczki jeden będzie miał bardziej komfortowe warunki a inny mniej, mam porównać ich rozwój. Proszę o doradzenie mi gatunków, które się do tego nadają (takie, u których będzie widać różnice wywołane inną temp i wilg). Pomyślałem że najlepsze będą owady bo krótko żyją więc szybciej muszą rosnąć. Konkretnie myślałem o modliszce albo o patyczkach (te drugie sam kiedyś hodowałem ale nie wiem czy będą odpowiadały jako obiekt obserwacji do mojej pracy) Aha ! mam jakieś 3-4 miesiące na wykonanie obserwacji
    będę wdzięczny za pomoc i z góry dziękuję
    pozdro !!!

MataManX
    Guest

Re: PATYCZAK? MODLISZKA? ...?

najlepsze będą gatunki najprostrze które będą służyć jako obrazowe przykłady. Polecam do testu Patyczaki indyjskie i Modliszkę gwinejską jeśli chcesz porównać zwierzęta z tych dwóch rodzin.

nefremenu
    Guest

Chodzi o porównanie kilku osobników tego samego fatunku ale mających odmienne warunki(temp.i wilgotność)

Chyba gwinejska bedzie odpowiednia bo u mnie nawet przez przypadek takie doswiadczenie wyszło, poprostu jedne stały na terra przy zarowce a drugie dalej i roznice we wzroscie widac

MataManX
    Guest

Jeśli chcesz ten sam gat to najlepiej patyczaki indyjsskie można przeźledzić rozwój od L1 do imago w ciągu 4-5 miesięcy a już 2 miesieczna obserwacja da niezłe wyniki do porównania

nefremenu
    Guest

ok Dzieki wielkie !!!
    Jeszcze jedno : Czy mogę rozpocząć obserwacja od jaja ? Ale tak żeby mi ze wszystkich (planuję porównywać 3 osobniki) wykluły się młode. Bo może jaja muszą mieć jedną konkretną temp ?

od jaja modliszki?? to musisz miec kokon...

Uprawnienia umieszczania postów