Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Pytanie do Hodowców Agam !! BARDZO WAŻNE !!

V3n
    Guest

Pytanie do Hodowców Agam !! BARDZO WAŻNE !!

Cześć,
    Mam do was wielkie pytanie, bo niewiem czy potrzebna mi jest lampka UV do Agamy Błotnej, czy wystarczy że wynosze ją co 2 dni na dwór na jakieś 20-30 minut, czasem nawet więcej. Czekam na szybką odpowiedź.

Aha drugie pytanko czy może być terrarium wykonane z drewna i tylko przednia szyba ze szkła. (Oczywście na boku ścianki i na górze są zrobione otwory wentylacyjne).

Prosze o szybką odpowiedź, z Góry Serdeczne Dzięki

Re: Pytanie do Hodowców Agam !! BARDZO WAŻNE !!

Lampa UVB jest bardzo konieczna. Musisz codziennie naświetlać nią agamę i oprócz tego wynosić ją na słońce. Oczywiście nie możesz zapomniec o witaminach ;]
    Ja mam wykonane terra z OSB, wentylacja z przodu i na górze, z przodu szyby na prowadnicach. Na OSB dla pewności nalozyłem kilka warstw lakieru. I do tej pory jakoś sie trzyma ;]

agamy blotne sa bardzo wrazliwe na brak UVB !!!!!! podobnie jak inne jaszczurki mieszkajace w strefie tropikalnej

Agamy błotne tak jak wszystkie dzinne jaszczurki koniecznie muszą mieć zapewniony dostęp do promieniowania UVb (świetlówka) teraz może i można wystawić ją na słońce, ale koniecznie zaopatrz się w śiwtlówke UVb 5.0%, a nawet 8.0% zwłaszcza jeśli jest to młody osobnik to kilka dni wystarczy do krzywicy.
    Terrarium może być wykonane z drewna, a;e odpowiednio zainpregnowane przed działalnością wilgoci.

Uprawnienia umieszczania postów